Представництво президента в АРК роз’яснило як захистити свої ділянки в окупованому Криму

Всі особи, майно яких було експропрійовано, вилучено на тимчасово окупованій території, є потерпілими, жертвами збройного конфлікту. І вже сьогодні Україна повинна створити ефективні процедури відновлення документів, що засвідчують майнові права, визначити принципи повернення власникам майна, яке було незаконно відчужене під час окупації.

Про це заявили в представництві президента України в АРК.

Необхідно:

  • зібрати документи, що підтверджують право власності відповідно до законодавства України і які підтверджують процедуру вилучення ділянки;
  • звернутися в українські органи правопорядку з інформацією про факт вилучення земельної ділянки;
  • співпрацювати з Прокуратурою АРК і Севастополя для того, щоб направити матеріали до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду;
  • направити індивідуальні скарги в Європейський суд з прав людини.

«Безумовно, треба робити системи обліку того, яке майно пошкоджено, зруйновано, знищено або незаконно експропрійовано у власників за час тимчасової окупації», – зазначила перша заступник постійного представника президента України в АР Крим Дар’я Свиридова.

Прокуратура Криму та Регіональний центр прав людини передали до Міжнародного кримінального суду подання про 3952 жертв порушення права власності в Криму, яке підготували на основі моніторингу судових рішень. Юрист РЦПЛ Роман Мартиновський розповів Бюро судової інформації про те, як збиралася інформація і як захистити права на майно на окупованому півострові.

Нагадаємо: 

  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин указ Володимира Путіна про заборону українцям володіти землею у Криму в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення української державної і приватної власності в окупованих Криму та Севастополі.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.
  • Представництво президента в АРК повідомило, що Україна направила до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду відомості через указ Володимира Путіна про землю в Криму.