Прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо помічника капітана вкраденої в України бурової установки

До суду скеровано обвинувальний акт про порушення порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму стосовно помічника капітана вкраденої в України бурової установки «Петро Годованець». Установка була перейменована окупантами на «Крим-2» та незаконно добуває газ на континентальному шельфі України у Чорному морі.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення прокуратури АРК та Севастополя, а також на судові документи.

До суду скерований обвинувальний акт щодо помічника капітана бурової установки, якому прокуратура інкримінує порушення порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію півострова Крим (ч. 2 ст. 332–1 КК України).

За матеріалами досудового розслідування, чоловік обіймав посаду помічника капітана бурової установки на незаконно захопленому окупаційною владою «Державному унітарному підприємстві «Чорноморнафтогаз». Починаючи з 2014 року, обвинувачений систематично порушував порядок в’їзду/виїзду з/на територію окупованого півострову, з метою спричинення шкоди інтересам України, що полягала у незаконному використанню Російською Федерацією природних ресурсів у виключній (морській) економічній зоні України.

Чоловіку повідомлено про підозру 5 жовтня 2020 року. Шостого жовтня Херсонський міський суд обрав йому запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

За інформацією, яку надала суду прокуратура, чоловік займав посаду другого помічника капітана самопідіймальної плавучої бурової установки «Петро Годованець» (перейменована РФ на СПБУ «Крым-2», англ.«MODU CRIMEA 2», IMO9522350). Переправлявся на судні «CHERNOMORSK» та інших не встановлених досудовим розслідуванням транспортних засобах, через порт «Чорноморський» та інші невстановлені досудовим розслідуванням пункти пропуску на вказану бурову установку. Встановлено кілька епізодів протиправних дій.

Підозрюваний визнає свою причетність до злочину, в якому підозрюється. Заперечень по клопотанню прокуратури про обрання запобіжного заходу суду не надавав.

Нагадаємо, про те як Росія, незаконно захопивши флот ДАТ «Чорноморнафтогаз» в Криму, здійснює постійні спроби внести до міжнародних баз недостовірні реєстраційні дані на бурові платформи і інші судна української компанії щодо назви, судновласника і прапора країни, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань: «Флот «Чорноморнафтогазу»: як Росія плутає сліди своїх злочинів в Криму».