Росія має направити заперечення в ЄСПЛ у справі про виселення Кримської єпархії ПЦУ з храму в Сімферополі

Кафедральный собор святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги ПЦУ в Сімферополі Фото: RFE/RL

Москва повинна до 5 січня 2021 року направити в Європейський суд з прав людини свої заперечення у справі про виселення Кримської єпархії Православної церкви України з храму в Сімферополі. 

Про це повідомив український адвокат Сергій Заєць, пише Центр журналістських розслідувань. За його словами, ЄСПЛ запропонував уряду України також вступити в цю справу.

«На підготовку цієї справи пішло більше 3,5 років наполегливої ​​роботи, а сама ця скарга була подана лише рік тому. Це п’ята за рахунком скарга з шести, які були подані, починаючи з 2017 року і стосуються порушення прав Православної церкви України в Криму. Ця скарга порушує найбільш гострі питання, які загрожують повним знищенням громади. Влада Росії повинна направити свої заперечення до суду до 5 січня 2021 року. Після цього можливість прокоментувати справу буде надана Управлінню єпархії як заявнику», – написав адвокат в Facebook.

Юрист Регионального центра прав человека (РЦПЧ) Сергей Заец

Митрополит Сімферопольський і Кримський Православної церкви України Климент звернувся до Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша та представників країн-членів ООН за захистом через утиски ПЦУ та українців в окупованому Росією Криму.

Як повідомлялось, 3 листопада в Криму так зване «Управління Федеральної служби судових приставів по Республіці Крим» надіслало митрополиту Клименту документи з вимогою у строк до 3 листопада знести храм ПЦУ «Неопалима купина» у Євпаторії та сплатити штраф у розмірі 50 тис. рублів.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році. «Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».
  • 23 липпня 2020 року архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, усього 30 кв. м.