У Криму погрожують арештом майна українських чиновників у відповідь на заочні арешти російських літаків

Один з арештованих літаків авіакомпанії «Сибирь» (VP-BHF), фото: Wikipedia, Björn Strey

В Україні суд за клопотанням прокуратури АРК та Севастополя наклав заочні арешти ще на 44 літаки російських авіакомпаній, які продовжують здійснювати пасажирські рейси з Росії до окупованого Криму. У відповідь кримська окупаційна влада погрожує арештами майна українських чиновників.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на пресслужбу прокуратури та заяви представників окупантів.

«За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя встановлено ще 44 літаки російських авіакомпаній та скеровано до суду клопотання про накладення арештів на вказані повітряні судна, що порушили порядок в’їзду/виїзду з/на окупований півострів та правила міжнародних польотів», – йдеться у повідомленні.

Наразі встановлено та накладено арешти загалом на 109 літаків російських авіакомпаній, які здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова, порушуючи міжнародні правила польотів та законодавство України. За даними прокуратури АРК та Севастополя, близько 40 російських авіакомпаній з РФ здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова.

Зокрема, ухвалою Херсонського міськсуду від 23 червня 2020 року були арештовані 40 пасажирських літаків, які обслуговують рейси російської авіакомпанії «Сибирь» (працює під брендом S7 Airlines), зареєстрованої у місті Обь Новосибірської області РФ. За матеріалами кримінального провадження, щонайменше 37 російських авіакомпаній здійснюють регулярні авіаперевезення до окупованого Росією Криму. Серед цих компаній: АО «Авиакомпания «Россия», ООО «Глобус», ОАО АК «Уральские авиалинии», ПАО «Аэрофлот – российские авиалинии», АО «Ред Вингс», АО «Авиационная компания «Руслайн», ООО «Джет Экспресс», ООО «Северный ветер», АО «Авиакомпания Якутия», ООО «Газпром-авиа».

«Кримський віце-прем’єр» і «представник Республіки Крим» при президенті РФ Георгій Мурадов загрожує арештом численних об’єктів майна українських чиновників і великих бізнесменів на території РФ і окупованого Криму у відповідь на заочний арешт українськими судами літаків російських компаній. Про це Мурадов заявив агентству «РИА Новости».

«Заява української влади про віртуальний арешт російських літаків є не просто замахом на базисні структури російського бізнесу, а й бездумним провокуванням Росії до арешту численних майнових об’єктів українських чиновників і великого бізнесу в Росії, в тому числі в Криму, яких в республіці чимало», – сказав Мурадов.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • 25 листопада 2015 року Кабінет міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. З 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.