Денісова: політв’язень Олександр Шумков має вийти на свободу 24 грудня

Олександр Шумков

Олександр Шумков, політв’язень, який вже три роки перебуває в російській колонії, має вийти на волю та повернутися в Україну.

Про це повідомила у своєму telegram-каналі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Шумков знаходиться в ув’язненні з 2017 року. Російські силовики затримали за підозрою в участі у екстремістській організації. 

Олександр був учасником Євромайдану, у 2014 році працював охоронцем керівника “Правого сектору” Дмитра Яроша. Потім служив у ЗСУ. Знаходячись у колонії, у жовтрі 2019 року Шумков оголосив голодування з вимогою до російської влади не використовувати політв’язнів у своїх власних цілях. 

Нагадаємо:

  • У серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.
  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії обвинуватив в участі у «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід в кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.
  • У грудні 2020 року Шумков має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу.