Представникам Командування Повітряних Сил повідомлено про підозру у справі катастрофи літака в Чугуєві

Фото: BBC Ukraine

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил та Офісу Генпрокурора спільно зі слідчими Державного бюро розслідувань повідомили про підозру трьом військовим службовим особам у кримінальному провадженні за фактом катастрофи літака АН-26 під Харковом 25 вересня 2020 року. Тоді загинуло 26 військовослужбовців. 

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України Сергій Дроздов підозрюється у недбалому ставленні до служби, вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 КК України),

керівник польотами групи управління польотами військової частини А4104 – у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України);

командир військової частини А4104 – у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки, та у недбалому ставленні до служби, вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки (ст. 416 та ч. 3 ст. 425 КК України).

За даними досудового розслідування, підозрювані допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна, а також неналежне здійснення контролю за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки під час виконання навчальних польотів та ряд інших порушень.

Таким чином, ланцюг порушень правил польотів у підсумку призвів, згідно висновків експертизи, до катастрофи і загибелі військовослужбовців.

Підозрюваним має бути обраний запобіжний захід.

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов в ефірі програми “Свобода слова” Савіка Шустера сказав, що його засмучує тиск на «бойових генералів з проукраїнською позицією» і що з кожним таким провадженням продовжується дискредитація військових.

«З якою метою і для чого це робиться? Хто і які цілі переслідує?.. 20 листопада затвердили акт технічного розслідування катастрофи, там визначено причини, які привели до катастрофи. За цими висновками Держбюро розслідувань мало зробити висновки і визначити ступінь винності посадових осіб і причетних до катастрофи», – сказав Сергій Дроздов.