Прокурор Міжнародного кримінального суду закінчила попереднє розслідування ситуації в Україні

Прокурор Міжнародного кримінального суду панi Фату Бенсуда

Прокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуди заявила про закінчення попереднього розслідування у справі «Ситуація в Україні». Наступним кроком в цьому процесi має бути звернення до суддів Палати попереднього провадження Суду за дозволом на розслiдування.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення пресслужби Міжнародного кримінального суду.

«Сьогоднi я можу повiдомити, що в результаті ретельного та незалежного процесу розгляду, ситуація в Україні визнана такою, що вiдповiдає критеріям Статуту для відкриття розслідування», — заявила Фату Бенсуда.

Попереднє розслiдування у справі «Ситуація в Україні» було вiдкрито 24 квiтня 2014 року на підставі заяви Уряду України про визнання юрисдикції МКС. До першої заяви згодом було приєднано другу заяву України, подану у 2015 році, щоб охопити ймовірні злочини, якi тривають на території України протягом усього перiоду з 20 лютого 2014 року.

Канцелярiя Прокурора МКС дiйшла висновку, що на цей час iснують розумнi пiдстави вважати, що широкий дiапазон дiянь, скоєних в контекстi ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

Крiм того, Канцелярiя дiйшла висновку, що цi злочини, вчиненi рiзними сторонами конфлiкту, також були достатньо серйозними, як з кількісної, так i з якiсної точки зору, щоб вимагати розслідування.

«Рухаючись в напрямку наступної стадії стосовно ситуації в Україні, я повною мiрою розраховую на пiдтримку влади України, а також однаково закликаю до спiвпрацi всi сторони конфлiкту. Я також розраховую на загальну пiдтримку Асамблеї держав-учасниць (Римського статуту, – ред), яка так необхiдна сьогоднi Суду. Розглядаючи майбутнi розслiдування як незалежну та неупереджену реалiзацiю нашого мандату, я також сподiваюсь на конструктивний та взаємoвигiдний дiалог з урядом України i, маю надiю, з урядом Росiйської Федерацiї, який допоможе нам зрозумiти, як найкращим чином забеспечити здiйснення правосуддя в межах спiльної системи взаємодоповнюючих дiй на нацiональному та мiжнародному рiвнi», — заявила Прокурор МКС.

За даними джерел БСІ, у понеділок, 14 грудня, на сайті Міжнародного кримінального суду буде оприлюднений щорічний звіт щодо вивчення ситуації в Україні.

Нагадаємо: 

  • 6 грудня Генпрокуратура України і правозахисники підготували та передали до МКС чергове інформаційне повідомлення щодо вчинення Росією воєнних злочинів на Донбасі під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве. В ньому, зокрема, йдеться про позасудові страти та насильницькі зникнення полонених українських військовослужбовців.
  • Уже 6 років триває російська військова агресія проти України. Якщо у випадку з Кримом Україна відразу визначила ситуацію як тимчасову окупацію, то з класифікацією збройного конфлікту на Донбасі все дещо складніше. Зокрема, тому, що Україна досі не в повному обсязі імплементувала положення міжнародного гуманітарного права в національну правову систему.
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Конфлікт або війна: право проти політичної доцільності.