Приватбанк продовжує доводити в судах, що не має боргів перед кримськими вкладниками

Фото: investigator.org.ua

Українські суди досліджують договір, яким прикривається Приватбанк, відмовляючись повертати гроші кримським вкладникам. Судді один за одним визнають доводи банку необґрунтованими та безпідставними.

Про одне з рішень, в якому викладена позиція суду щодо договору між Приватбанком та «Фінансовою компанією «Фінілон», у facebook повідомила адвокат Ксенія Тарасова. Мова йде про рішення Печерського районного суду Києва від 26 листопада 2020 року. Суддя Ірина Литвинова вирішила, що банком не була отримана згода вкладника на переведення боргу сторонній компанії, відтак цей аргумент суд відхилив як хибний. Суддя зобов’язала банк повернути вкладнику гроші за депозитним договором.

У 2014 році «ПриватБанк», що належав Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, перекинув рідній компанії ФК «Фінілон» 8, 215 млрд гривень з рахунків вкладників кримських відділень, не питаючи у них дозволу. І ці гроші зникли. А про договір переведення боргу кредитори — кримські вкладники дізналися лише через три роки.

Представники уже державного «ПриватБанку» під час судових засідань у справах кримських вкладників визнають, що банк передав їх гроші фінансової компанії «Фінілон». Банк таким чином намагається зняти з себе відповідальність перед вкладниками, але гроші повертати все одно доводиться, хоча розгляд справ вимагає більше часу. Банк виплачує кошти з «власної кишені».

Колегія суддів Київського апеляційного суду у рішенні від 30 листопада виклала позицію за скаргою Приватбанку на рішення першої інстанції, яким банк було зобов’язано повернути гроші вкладнику.

Представник банку посилався на договір між ПАТ КБ «Приватбанк» та ТОВ «ФК «ФІНІЛОН», заявляючи, що банк не є належним відповідачем у справі. Доводи про переведення боргу суд оцінив критично: не доведена згода вкладника. В судовому реєстрі наявні аналогічні постанови апеляційних інстанцій.

Також Приватбанк з тією ж аргументацією подав кілька касаційних скарг. Позицій Верховного суду щодо переведення боргу на «Фінілон» ще немає.

Нагадаємо:

  • 17 листопада 2014 року КБ «Приватбанк» підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» на переведення боргу — своїх зобов’язань із виплати коштів, що знаходились на рахунках кримських вкладників Приватбанку, без їхньої згоди. Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, фінансова компанія афілійована з колишнім керівництвом «Привату» — олігархами Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим.
  • Колишня міністерка фінансів України Оксана Маркарова заявляла, що Мінфін не несе відповідальності за незаконне списання зобов’язань ПриватБанку перед кримськими вкладниками, оскільки це відбулося до того, як ПриватБанк був націоналізований.
  • ПриватБанк визнав, що до націоналізації перерахував за «Договором перевода долга» понад 15 мільярдів гривень афілійованій фінансовій компанії «Фінілон» для виплати кримським вкладникам. Але «Фінілон» зобов’язання за договором не виконав.
  • 18 листопада 2019 року прокуратура АРК за заявою ГО «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг» відкрила кримінальне провадження за фактом протизаконної передачі коштів кримських вкладників ПриватБанку афілійованій з ним компанії «Фінілон».