Ще 32 судна-порушники режиму закритих портів Криму арештовані – прокуратура АРК

Судно Coral C, фото: John Wilmot, marinetraffic

Накладено арешти ще на 32 судна-порушника режиму закритих портів окупованого РФ Криму.

Про це повідомляє прокуратура АРК і міста Севастополя.

«За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя встановлено ще 32 судна, що порушили порядок в’їзду/виїзду з/на окупований півострів та клопотаннями прокуратури автономії на вказані судна накладено арешти.

Наразі, прокуратура автономії планує направити до Укрбюро Інтерполу запит для внесення таких суден до бази розшуку та направити запити до іноземних держав про міжнародну правову допомогу з метою виконання арештів.

Заходження суден під іноземним прапором до закритих морських портів на територію окупованого півострова кваліфікуються як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден. Завдяки співпраці та спільним зусиллям прокуратури автономії, інших державних органів і громадських організацій за останні роки спостерігається істотне зменшення кількості іноземних суден, що заходять до закритих портів Криму: зі 162 до 15 на сьогоднішній час. Іноземні судна з провідних морських держав до Криму не заходять. Натомість, порушують законодавство переважно судна під прапором Росії, інколи – Сирії, Єгипту, Лівану, тобто країн, з якими відсутня міжнародна співпраця на цьому напрямі».

Українські суди заарештували 18 суден-порушників режиму закритих портів окупованого РФ Криму. Усього ж у кримінальному провадженні наразі 343 судна, арешт яких лише питання часу. Наступний крок кримської прокуратури та главку СБУ — звернення до Українського бюро Інтерполу для внесення суден у міжнародну базу розшуку.

У кейсовому кримінальному провадженні, яке розслідують Головне управління СБУ в АРК і прокуратура автономії, фігурують 343 судна-порушники, які незаконно заходили до закритих Україною портів окупованого Криму, повідомив начальник ГУ СБУ в АРК Євген Нетужилов у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань).

Детальніше читайте в матеріалах Центру журналістських розслідувань Кримські морські санкції: «граблі» для влади та Як працюють «кримські санкції». Порти Криму

Нагадаємо: 

  • В липні 2014 року Україна офіційно закрила порти Криму для міжнародного судноплавства. Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури від 16.06.2014 р «Про закриття морських портів» були закриті морські порти Керч, Севастополь, Феодосія, Ялта і Євпаторія, а всі документи, видані капітанами морських портів з 15 липня 2014 року, є незаконними.
  • Порти Криму і Севастополя внесені до санкційних списків ЄС та США.  Для обходу санкцій використовується схема позапортової – рейдової перевалки вантажів у Керченській протоці або нейтральних водах з подальшим транспортуванням до закритих портів Криму.
  • За даними Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», Фонду «Майдан закордонних справ» і порталу BlackSeaNews, починаючи з 2017 року вже 50 суден-порушників позбавлені реєстрації прапору за заходи в закриті Україною порти окупованого Криму за вимогою постійного представництва України при Міжнародній морській організації (International Maritime Organization, IMO), яке використовує інформацію про порушників, зафіксовану українськими фахівцями-волонтерами.