Центр протидії корупції: “Слуги народу” пропонують узаконити злочинне призначення недоброчесних суддів

У листопад-грудні Вища рада правосуддя (ВРП) ініціювала призначення понад 40 суддів, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання. Тепер народні депутати зареєстрували законопроєкт, яким пропонують узаконити практику призначення недоброчесних суддів в обхід процедури, передбаченої Конституцією. 

Про це пише “Центр протидії корупції“.

Ідеться про законопроєкт №4405 “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких інших Законів України щодо відсторонення від здійснення правосуддя суддів”. 

Ініціаторами законопроєкту є народні депутати від фракції “Слуга народу” Микола Стефанчук, Роман Бабій, Максим Дирдін та депутат від групи “Довіра” Сергій Вельможний. Усі вони є членами Комітету з питань правової політики.

Хоча у назві законопроєкту і згадується відсторонення суддів, його ключові положення стосуються призначення на посади суддів, в яких закінчився 5-річний термін повноважень. Відповідно до конституційних змін 2016 року, ці судді можуть бути призначені на посаду, лише якщо вони успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання.

Таке оцінювання проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС). Воно полягає у перевірці суддів на компетентність та доброчесність. Якщо суддя успішно пройшов оцінювання, ВККС подає до ВРП рекомендацію про призначення судді, а ВРП вносить відповідне подання Президенту.

Законопроєкт №4405 пропонує обійти цю процедуру, і призначати на посади усіх суддів, які не пройшли оцінювання або провалили його. Таким чином, сотні суддів, які отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності та не пройшли оцінювання, з подачі ВРП дуже швидко повернуться на посади.

У пояснювальній записці автори законопроєкту наголошують, що пропонують такі зміни  через відсутність повноважного складу ВККС, який міг би здійснити оцінювання суддів-п’ятирічок.

“Виглядає, що депутати “Слуги народу” хочуть не вирішити проблему, а поглибити її. Замість того, аби якнайшвидше перезапустити добір членів ВККС, яку народні депутати розпустили ще у листопаді 2019 року, вони створюють індульгенції для недоброчесних суддів та дають ще більше повноважень нереформованій Вищій раді правосуддя”, — коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.