У Харкові СБУ затримала двох чоловіків за підозрою у допомозі терористичній організації «Талібан»

Обом підозрюваним судом обрані запобіжні заходи із можливістю вийти під заставу в розмірі понад 600 тисяч гривень кожному.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на матеріали Єдиного державного реєстру судових рішень та повідомлення пресслужби СБУ.

10 грудня 2020 року співробітники Служби безпеки України затримали у Харкові чоловіка за підозрою у сприянні фінансування міжнародної терористичної організації «Талібан».

За даними досудового розслідування, двоє українських громадян, вихідців із однієї з країн Близького Сходу, організували у Харкові проведення незаконних переказів через систему фінансових розрахунків, заборонену у багатьох країнах. Здійснювали перекази з країнами, зокрема з підвищеною терористичною активністю.

Співробітники СБ України затримали одного з фігурантів під час отримання від «симпатиків» понад 7 тисяч доларів США, які призначалися для фінансування терористичної організації.

«Під час обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили фінансову документацію та чорнові записи із відображенням руху коштів, а також інші докази протиправної діяльності», — йдеться у повідомлення спецслужби.

Ухвалою Київського районного суду Харкова від 12 грудня затриманому чоловіку було суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, однак залишив можливість внесення за підозрюваного застави 630600 гривень.

В ухвалі міститься інформація, що затриманий громадянин України — уродженець Сирійської Арабської Республіки, має вищу освіту, є фізичною особою-підприємцем, одружений та має на утриманні неповнолітню дитину.

Співробітники спецслужби стверджують, що чоловік вступив у змову з іншим громадянином України, а також невстановленими учасниками групи, щоб здійснити переказ грошей в інтересах терористичної організації «Талібан», внесеної до санкційного переліку Комітету 1267 Ради Безпеки Організації Обєднаних Націй.

7100 доларів США було вилучено в ході проведення обшуку.

Аналогічний запобіжний захід обраний судом другому затриманому. Обидва чоловіки провину не визнають.