Учаснику групи, яка захоплювала нерухомість за допомогою суду, дали 5 років “умовно”

Фото: facebook / Печерський районний суд м. Києва

Печерський суд Києва виніс вирок за участь у злочинній організації і відмивання грошей.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 22 грудня.

Чоловік брав участь у злочинній організації, яка заволодівала приміщеннями і земельними ділянками на підставі підроблених документів і судових рішень. До суду подавалися сфальшовані документи, позови від фіктивних власників майна до фіктивних відповідачів і  мирові угод щодо визнання права власності.

Обвинувачений та ще один чоловік, використовуючи особисті знайомства та зв’язки у Голопристанському районному суді Херсонської області, забезпечували безперешкодний розгляд справ за позовами осіб, що використовували підроблені документи.

За матеріалами справи, чоловік дав своєму спільнику 6 тисяч доларів для винагороди невстановленим особам у Голопристанському районному суді і отримання необхідного судового рішення. Втім, чи отримував ці гроші хтось із працівників суду у вироку не сказано.

Мирову угоду затверджував суддя Юрій Францішко. За відсутності власників майна суддя стягнув майно поручителів за договором позики на користь людини за підробленим паспортом присудили 09, га землі в Києві в Солом’янському районів, а ще близько 100 об’єктів – паркомісця і гаражні боксів в Києві, по проспекту Героїв Сталінграда, чотири квартири, дві будівлі і ще земельні ділянки. Пізніше це рішення скасував апеляційний суд, тому що мирова угода не відповідала вимогам закону і шкодила інтересам третіх осіб, крім того, у справі порушено підсудність. З’ясується, що заяви від імені поручителів розглядати справу за їх відсутності були підроблені, а суддя повістки про виклик у засідання їм взагалі не надсилав.

До оборудки був залучений директор Комунального підприємства Київської обласної ради «Аквабіоресурси». За версією слідства, він забезпечував учасників злочинної організації ключами держреєстраторів для доступу до реєстру і переоформлення нерухомості.

Обвинувачений пішов на угоду з прокурором і зобов’язався викрити злочинні дії інших учасників групи, які брали участь у захопленні низки об’єктів нерухомості: 12 паркомісць, 2 будинків і одної земельної ділянки.

Суд призначив 5 років позбавлення волі, але звільнив від відбуття ув’язнення з іспитовим строком 3 роки.

У січні 2020 Вища рада правосуддя звільнила суддю Францішка з посади судді Голопристанського суду Херсонської області за недбалість і грубе порушення закону. Він ухвалив рішення, яким визнав за особою право власності на 98 об’єктів нерухомості, що належали іншим людям. Про притягнення його до кримінальної відповідальності наразі не відомо.