В Україні буде створено документальний ресурс про факти російської агресії

Наслідки обстрілу мікрорайону "Східний" у Маріуполі. Фото: svoboda.org

Інтернет-портал міститиме інформацію про ключові події з початку окупації Криму в лютому 2014 року та подальшого розв’язання Росією війни на сході України, діяльність російських військ та реакцію української влади й міжнародної спільноти, а також інформацію про конкретних осіб й основні сфери, на які вплинула окупація частини території країни за ці роки. Першим на інтернет-порталі з’явиться тематичний модуль, присвячений окупації Криму.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК та Севастополя.

22 грудня Український інститут національної пам’яті, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Генерального прокурора, Міжнародний фонд «Відродження» та Центр дослідження безпекового середовища «Прометей» підписали Меморандум про співпрацю задля консолідації зусиль щодо збереження задокументованих фактів та пам’яті про російську агресію.

Співпраця передбачатиме створення першого в Україні інтернет-порталу про ключові події та злочини, скоєні під час окупації Російською Федерацією територій України — Криму та частини Донецької та Луганської областей.

Ресурс міститиме найрізноманітніші дані (українською та англійською мовами): свідчення очевидців, архівні джерела, усноісторичні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото та відеоматеріали.

Зокрема, в основі порталу будуть результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя, а також факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».