Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях

Декларантам більше не загрожує позбавлення волі за подання недостовірних відомостей в деклараціях.

Згідно з проєктом закону, умисне подання декларантом завідомо недостовірних відомостей до декларації на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто від 1,3 до 9 мільйонів гривень, станом на 4 грудня 2020 року, карається штрафом від 42,5 до 51 тисячі гривень або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Ті ж самі дії, але на суму від 4 тисяч прожиткових мінімумів (9 мільйонів гривень) можуть потягнути за собою штраф від 51 до 85 тисяч гривень або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Як передає «Українська правда», народні депутати голосували за компромісний законопроєкт, створений на основі президентського законопроєкту № 4434 і напрацьованого робочою групою № 4441.

Дмитро Разумков пообіцяв, що підпише закон 7 грудня, щоб його встигли опублікувати до Нового року. Він також поцікавився, чи ніхто з нардепів не планує блокувати його постановами. Зал запевнив, що блокувати не збираються.

Скасована Конституційним судом стаття 366–1 передбачала позбавлення волі на строк до 2 років.

Нагадаємо: