Верховний суд підтвердив 10 років позбавлення волі для командира полку «ЛНР»

Ігор Маманазаров. Фото: myrotvorets.center

Касаційний кримінальний суд складі Верховного Суду залишив без змін вирок щодо учасника терористичної організації ЛНР, якого засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією. Провадження розглядалося заочно — засуджений Ігор Маманазаров перебуває в розшуку.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на пресслужбу Офісу Генерального прокурора та матеріали судового реєстру.

Прокурори в суді довели, що засуджений очолив незаконне збройне формування «Свердловський козацький полк» так званої «Луганської народної республіки» та протягом 2 років воював проти Збройних Сил України (ст. 258–3 КК України).

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 28 травня 2020 року було залишено в силі покарання для бойовика «ЛНР» Ігоря Маманазарова. Вироком від 28 лютого суд призначив йому 10 років позбавлення волі з конфіскацією.

За матеріалами провадження, Ігор Маманазаров наприкінці квітня 2014 року вступив до лав збройного формування «Свердловський козацький полк» у складі «Луганської народної республіки». Отримав вогнепальну зброю та боєприпаси. У 2015 році очолив згаданий полк.

Кримінальне провадження в суді слухали в заочному режимі. Один зі свідків розповів, що знає Маманазарова ще з часів Майдану. Допитаний свідок сказав, що сам був на стороні протестувальників, у той час як Маманазаров виступав на стороні «Антимайдану». Цей та інші свідки підтвердили, що обвинувачений поїхав на непідконтрольну Україні територію, щоб приєднатися до бойовиків.

Сестра обвинуваченого розповіла, що підтримує зв’язок з братом, однак спілкуються лише на сімейні теми. Вважає, що її брат не міг вбивати людей.

Під час засідання допитали також українського військовослужбовця, який був у полоні в бойовиків. Розповів, що Маманазаров приходив до сараю, де тримали військового.

Суд дослідив фото та відео, які підтверджують обвинувачення. Наприклад, у ролику сепаратистських інформаційних ресурсів Маманазаров говорив: «Не должно быть бандеровцев на нашей земле». Він казав це з лікарня, в яку потрапив, судячи з контексту розмови, в результаті поранення, отриманого в бою.