Вища рада правосуддя відправила у відставку суддю, яка планувала відеотрансляцію з окупаційним судом у Криму

Фастівський міськрайонний суд Київської області. Фото: fs.ko.court.gov.ua

Вища рада правосуддя задовольнила заяву про відставку голови Фастівського міськрайонного суду Любові Буймової, яка у серпні 2020 року в рамках розгляду кримінального провадження ухвалила провести відеотрансляцію з так званим «Гагарінським районним судом Севастополя», який знаходиться на території окупованого Росією Криму.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення ВРП.

Журналісти ФастівNews.City зв’язалися з Любов’ю Буймовою. Вона розказала, що заяву написала через стан здоров’я. До цього працювала у Фастівському суді 18 років.

Ухвалою від 21 серпня суддя задовольнила клопотання адвоката та доручила провести відеоконференцію з незаконно створеним «Гагарінським районним судом Севастополя».

Журналіст БСІ поцікавився в суді, яким чином планується вийти на зв’язок з окупаційним судом. Подзвонивши за телефоном, вказаним в реєстрі пресслужб судів, з’ясував, що прессекретаря в суді зараз немає. Заступниця керівника апарату суду Олена Чередніченко телефоном підтвердила, що може надати коментар, однак, почувши питання, відповіла, що журналістам потрібно написати запит, щоб отримати відповідь. Мотивувала це тим, що телефоном вона не знає точно, що спілкується з працівником ЗМІ.

Ухвалою від 1 вересня була задоволена заява про відвід Буймової, подана учасником засідання у зв’язку з винесенням суддею ухвали про проведення відеоконференції. Під час розгляду заяви про відвід суддя Соловей не знайшов у заяві достатніх підстав, які б підтверджували факт упередженості судді Буймової, однак «з метою уникнення будь-яких сумнівів у стороннього спостерігача і суспільства в цілому і з метою забезпечення справедливого і публічного розгляду справи незалежним і безстороннім судом, суд приходить до висновку, що заяву про відвід судді Буймової Л.П. слід задовольнити».