Чернігівський суд призначив довічне покарання «знахарю» та його помічниці за вбивство подружжя

Адвокат Володимир Кухта з підзахисною Ніною Попівкою

Чернігівський апеляційний суд призначив довічне позбавлення волі «знахарю» Ігорю Гордієнку у справі жорстокого вбивства подружжя з Києва. Співучасниця злочину Ніна Попівка отримала 15 років ув’язнення.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення Судової влади та матеріали Єдиного державного судового реєстру.

Вироком Деснянського районного суду Чернігова 13 січня 2020 року було засуджено до 15 років позбавлення волі обвинуваченого Гордієнка., а також до 11 років — обвинувачену Попівку Ніну. Їх визнано винними у вбивстві сімейної пари з Києва.

Прокурор вважав покарання занадто м’яким тому подав апеляційну скаргу.

Чернігівський апеляційний суд, детально розглянувши справу, задовольнив апеляцію прокурора та скасував вирок Деснянського районного суду міста Чернігова і призначив більш суворе покарання так званому «знахарю» — довічне позбавлення волі, жінці — 15, обом — із конфіскацією майна.

Крім цього, кожен із них має виплатити потерпілим по п’ятсот тисяч гривень моральної шкоди, а також сплатити всі судові витрати.

Колегія суддів прийшла до висновку, що суд першої інстанції не врахував, що останні за попередньою змовою вчинили особливо тяжкий злочин, за детально розробленим планом, спланувавши його заздалегідь. Також належним чином не було враховано обставини скоєння вбивства та незаконне заволодіння майном.

Суд першої інстанції не у повній мірі врахував думку потерпілих батьків загиблих, які внаслідок злочинних дій обвинувачених втратили сина та доньку, є людьми похилого віку, наполягали на призначенні обвинуваченим покарання у вигляді довічного позбавлення волі, незважаючи що з часу події минуло три роки.

Потерпілі жили у столиці. Працювали, винаймали квартиру. Дітей не мали і чомусь вважали, що на них порча. Тому і кинулися шукати «знахарів».

У травні Гордієнко та Попівка вступили у змову. На початку червня жінка з телефону «знахаря» відправила провокативну СМС подружжю. І вони приїхали у Шаповалівку, у двір 44-річної Ніни Попівки, де у літній кухні клієнтів приймав 42-річний «знахар».

Близько 23 години вечора обвинувачена залишилася з жінкою, а «знахар» вмовив чоловіка піти за село нібито для проведення обряду, а насправді до вже заздалегідь викопаної ями.

Гордієнко двічі вдарив жертву ззаду по голові і шиї. Чоловік упав. Тоді вбивця завдав йому ще шість ударів шилом спереду, у грудну клітку, так, що пробив ліву легеню. Щоб не впізнали тіло, облив обличчя електролітом, ємність з-під нього пізніше знайшов поліцейський собака в кущах неподалік ями. А ще поливав розчинником, намагаючись підпалити. Смерть чоловіка настала внаслідок гострої крововтрати. Тіло Гордієнко. вкинув до ями. Потім повернувся за жінкою.

Близько першої години ночі він ударив її в груди кулаком і п’ять разів шилом зліва, пробив легеню. Молода жінка померла від гострої крововтрати. Тіло обв’язали покривалом, і Г. відніс його, вкинув у яму, зверху прикидав сміттям.

«Знахарі», маючи спільний умисел, забрали собі 400 доларів, мобільний телефон, шкіряну чоловічу сумочку, смартфон, золоті обручки, золоті ланцюжки і хрестик, каблучку і сережки з фіанітом, планшет, сім-карти, картки пам’яті, жіночу сумочку і ключі від квартири подружжя у місті Києві. Потім «знахарі» поїхали до столиці. Відчинили квартиру, забрали звідти 12 тисяч гривень, фотоапарат, вай-фай роутер, ноутбук, банківські картки і навіть парасольку. Того ж дня Г. зняв через банкомат з однієї картки 1200 гривень, з іншої — 1800. Загалом вони заволоділи тим, що належало подружжю на суму 45 тисяч 455 гривень.

Ігор Гордієнко вину визнав повністю. Показав, куди викинув шило. Його поліцейські за допомогою магніту витягли зі ставка неподалік автостанції у Борзні. Сказав, що щиро розкаюється і вину визнає. А от Попівка. — спочатку ні, а вже на засіданні 10.01.2020 визнала себе винною:

«Я щиро розкаююся. Мені дуже шкода цих дітей, їхніх батьків, і прошу у них пробачення».

Вирок Чернігівського апеляційного суду набрав законної сили з моменту його оголошення і може бути оскаржений в касаційному порядку.