Донецький апеляційний суд зобов’язав повернути родині гроші, вилучені на КПВВ

КПВВ "Новотроїцьке", фото: dpsu.gov.ua

У родини на КПВВ вилучили кошти, які мали бути спрямовані на лікування жінки. Аж в апеляції гроші вдалося повернути — суд закрив провадження за відсутністю складу порушення.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення Благодійного фонду «Право на захист» та постанову Донецького апеляційного суду від 18 січня 2021 року.

10 серпня 2020 року чоловік разом з дружиною та її братом їхали з непідконтрольної Україні території Донбасу через КПВВ «Новотроїцьке» в напрямку Дніпра. З собою вони мали гроші, необхідні для лікування жінки. Сума не перевищувала дозволений ліміт на 3-х осіб і складала 1750 доларів США, 3850 гривень та 46 750 російських рублів, що в загальному еквіваленті складає 69 517 гривень.

Наказом Мінреінтеграції від 14.07.2020 № 52 установлено, що фізична особа може ввезти з непідконтрольної території готівку у сумі, що не перевищує 50 000 гривень, або еквівалентній сумі у валюті.

Кошти були в сумці у чоловіка. Він показав усю суму грошей та виписки з лікарні, які підтверджують мету подорожі. Але працівник Державної фіскальної служби України склав протокол про адміністративне правопорушення за незаконне переміщення грошових коштів з перевищенням встановленого граничного розміру. І пояснення, що ця сума на всіх трьох осіб у машині, що сім’я їде на складне лікування до Дніпра — не допомогли чоловіку відстояти свої права. Було вилучено всі наявні гроші. За словами людей, в них залишилося десь 250 грн. Сім’я почала терміново шукати гроші серед знайомих, аби таки поїхати до Дніпра. Гроші вдалося зібрати.

Суд першої інстанції відбувався за відсутності гродянина та його адвоката. Постановою Волноваського районного суду від 3 листопада 2020 року чоловіку було відмовлено у поверненні коштів.

«Під час ознайомлення з матеріалами справи була виявлена ​​цікава особливість. Контрольний талон, оформлений при в’їзді клієнта з членами родини на КПВВ, мав виправлення. Цифра «3», яка свідчила про кількість осіб у машині, була виправлена ​​на «1». Хтось навмисно намагався створити видимість в’їзду клієнта на територію КПВВ самостійно. У протоколі про адміністративне правопорушення також вказувалося, що клієнт рухався з тимчасово окупованої території в машині один», — розповів Вячеслав Стасюк, адвокат дніпровського офісу БФ «Право на захист».

Донецький апеляційний суд своєю постановою скасував рішення першої інстанції, закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення за частиною 1 статті 204–3 КУпАП у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення. А також зобов’язав повернути вилучені раніше кошти.