На Херсонщині СБУ затримала Едуарда Коваленка за підозрою в роботі на ФСБ

Пресслужба СБУ повідомляє, що співробітники спецслужби викрили мешканця Херсонщини, який входив до агентурного апарату ФСБ Російської Федерації та афілійованого з нею так званого «МДБ ЛНР». Затриманий — Едуард Коваленко, який був раніше засуджений на 5 років позбавлення волі за протидію мобілізації та обміняний в кінці 2019 року на українських політичних в’язнів Кремля.

«У січні 2021 року через закритий канал зв’язку агент за грошову винагороду отримав від кураторів завдання сприяти поширенню штучно спровокованих масових протестів і, зокрема, так званого «тарифного майдану». Метою була дискредитація органів державної влади та дестабілізація ситуації в країні. Для цього він вже організував низку протестних заходів», — йдеться у повідомленні СБУ.

Співробітники СБ України задокументували, що за вказівкою ФСБ РФ фігурант, який очолював одну з проросійських партій, здійснював збір тенденційної інформації щодо кризових явищ в соціально-економічній сфері. За задумом російських спецслужб це мало сформувати сталий протестний потенціал у прикордонному з тимчасово окупованим Кримом регіоні, а згодом — поширитись і по всій країні.

Також затриманий раніше отримав доручення ініціювати збір підписів серед населення Херсонської області щодо відновлення водопостачання до АРК та розгорнути відповідну інформаційну кампанію.

Під час перебування у тимчасово окупованому Луганську у травні 2020 року фігурант був завербований представником так званої «МДБ ЛНР» і отримав псевдонім «Джигурда».

Едуард Коваленко, колишній лідер УНА-УНСО, під час провокаційної акцій нібито «на підтримку» Віктора Ющенка. Київ, 26 червня 2004 року

ЗМІ повідомляють, що затриманий — Едуард Коваленко — колишній керівник партії «Українська національна асамблея — Українська народна самооборона» (УНА-УНСО). Едуард Коваленко салютувала нацистськими вітаннями і водив марші по центру Києва, щоб створити ілюзію, нібито в Україні панують нацистські настрої.

Під час грудневого обміну 2019 року він вирушив із Києва до окупованого Луганська. Однак, як він сам говорить на опублікованому СБУ відео, там він пройшов перевірку «МГБ» та отримав завдання повернутися на вільну територію України, щоб продовжувати роботу в інтересах Росії.

Триває досудове слідство за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.