Прокурори АРК повідомили про підозри двом «самооборонівцям» з Криму

Антон Семенченко і Руслан Набоков

Під процесуальним керівництвом прокуратури АРК та Севастополя кримська поліція повідомила про підозри двом «самооборонівцям» з окупованого Криму, які у 2014 році несли «службу» на незаконно створених блокпостах біля Севастополя та Ялти.

Зловмисників підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності), повідомляє прокуратура АР Крим та Севастополя, пише Центр журналістських розслідувань.

Як зазначили у відомстві, досудовим розслідуванням встановлено, що двоє громадян України, будучи учасниками незаконних збройних формувань «самооборона Севастополя» та «самооборона Криму», протягом лютого-березня 2014 року, озброєні, несли «службу» на незаконно створених блокпостах при в’їзді до м. Севастополя та м. Ялти.

«При цьому, підозрювані здійснювали незаконну перевірку документів громадян, обшук їх транспортних засобів, а також брали участь у затриманні проукраїнськи налаштованого населення півострова», – зазначили у прокуратуря.

На даний час, підозрюваних оголошено в розшук.

Прокуратура не повідомляє імен осіб, яким оголошені підозри. За данними джерел Центру журналістських розслідувань мова йде про члена «самооборони Севастополя», мешканця міста Інкерман під Севастополем Антона Семенченко, 1986 р.н., та члена «самооборони Криму», мешканця Алушти Руслана Набокова, 1974 р.н.

Досудове розслідування здійснюється Головним управлінням Нацполіції в АР Крим та Севастополі.

Нагадаємо:

  • В липні 2020 року слідчі Главку Нацполіції в АРК і Севастополі повідомили про підозру двом учасникам «Самооборони Севастополя» Олегу Голованю та Олександру Синявському, які сприяли окупації Криму Росією.  Головань в 2014 році був командиром блокпосту «Верхнєсадове», найбільшого у Севастополі, бійців якого озброїв особисто Ігор Гіркін (Стрєлков). Блокпост мав прямий зв’язок зі штабом Чорноморського флоту РФ. Трафік автомобілів, автобусів та людей на ньому контролювали понад 100 людей. Синявський ще в часи Антимайдану (грудень 2013 року – січень 2014 року) із бійців свого спортклубу створив підрозділ «Славянський щит».
  • У вересні 2020 року ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі під процесуальним керівництвом прокуратури АРК повідомило про підозру двом учасникам «Самооборони Севастополя», братам Євгену та Дмитру Вдовенкам, які у лютому-березні 2014 року під час окупації Криму зі зброєю несли «службу» на незаконному блокпосту біля села Тернівка, обшукували автомобілі та брали участь у затриманні проукраїнськи налаштованих громадян.