Роман Циб: розслідування у справі Євгена Бражникова на стадії завершення

Роман Циб, прокурор Офісу Генерального прокурора Фото: YouTube ОГП

Строк досудового розслідування у справі звільненого під час обміну 29 грудня 2019 року Євгена Бражникова спливає 4 березня. І до цього часу у прокуратурі планують направити до суду обвинувальний акт стосовно ексзаступника директора захопленого бойовиками Донецького енергозаводу, який підозрюється в участі у терористичній організації та жорстокому поводженні з військовополоненими та цивільним населенням. Санкція інкримінованих Бражникову статей ККУ – від 8 до 15 років ув’язнення. 

Про це в ефірі програми Центру журналістських розслідувань «Питання національної безпеки» від 26 січня 2021 року повідомив Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора.

«У провадженні проведено колосальну роботу, яка зайняла багато часу: проведено близько 150 слідчих (процесуальних) дій у різних регіонах України, отримані у процесуально передбаченому порядку докази піддавались аналізу та оцінці. Найближчим часом у даному кримінальному провадженні за сукупністю зібраних доказів, які і наразі збираються слідчими з точки зору достатності та взаємозв’язку, буде прийнято рішення відповідно до вимог ст. 283 КПК України, а саме: обвинувальний акт відносно Бражникова Є.М. буде скеровано до суду для розгляду по суті», – сказав Циб, додавши, що 12-ти місячний строк досудового розслідування спливає 4 березня 2021 року.

Він зазначив, що за даними слідства, неправомірні дії підозрюваного проявлялися у застосовуванні фізичного та психічного насильства, а також катуванні українських цивільних громадян, які незаконно утримувались бойовиками незаконних збройних формувань, підконтрольних Росії, на захопленій території заводу приватного акціонерного товариства «Ізоляція», так званій катівні «міністерства державної безпеки «ДНР», яка існує і до цього часу.

Циб нагадав, що Бражников підозрюється в участі у терористичній організації та жорстокому поводженні з військовополоненими та цивільним населенням, тобто у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст.258-3 та ч.1 ст.438 КК України. Санкція цих статей передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 15 років.

У кримінальному провадженні – вісім потерпілих, однак сам підозрюваний усі звинувачення відкидає.

Деталі цієї історії читайте також у текстовій версії матеріалу Микити Панасенка «Що відбулося за рік у розслідуванні справи «катів «Ізоляції».

Нагадаємо:

  • Частина звільнених під час обміну 29 грудня 2019 року політв’язнів свідчать, що Євген Бражников знущався з них самих та інших людей, які перебували в неофіційній в’язниці так званої «ДНР» «Ізоляція», а також примушував їх до робіт.
  • Бражникову у березні 2020 року було оголошено про підозру в участі у терористичній групі та порушенні законів і звичаїв війни – через жорстоке поводження з ув’язненими.
  • 11 березня 2020 року Шевченківський районний суд Києва призначив Євгену Бражникову запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. У кінці червня захід був пом’якшений – підозрюваний не міг покидати житло тільки вночі. У серпні в рамках запобіжного заходу залишилося тільки особисте зобов’язання, а в грудні Бражникову і зовсім повернули всі документи – запобіжний захід «злетів» через затягування розгляду у суді клопотання слідства.
  • 14 січня 2021 року Шевченківський райсуд Києва застосував до Бражникова новий запобіжний захід – домашній арешт у нічний час. Хоча слідчий та прокурор клопотали про взяття під варту.