Російський суд призначив трьом кримським татарам з Білогірська ув’язнення від 13 до 18 років

Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону виніс вирок кримським татарам у справі Білогірської групи Хізб ут-Тахрір. Трьом підсудним призначено покарання у вигляді позбавлення волі в колонії суворого режиму. Енверу та Різу Омеровим і Айдеру Джаппарову призначено 18, 13 і 16 років позбавлення волі відповідно.

Про це повідомляє «Кримська солідарність».

Енверу Омерову була інкримінована ч.1 ст.205.5 КК РФ («Організація діяльності терористичної організації»). Різе Омерову та Айдеру Джаппарову — ч.2 ст.205.5 КК РФ («Участь в діяльності терористичної організації»). Крім цього, пізніше всім обвинуваченим приписали ч.1 ст.30 і ст.278 КК РФ («Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»).

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Відсутні будь-які докази свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Що фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину терористичного характеру.

Кримським татарам інкримінується організація і участь в діяльності політичної ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, включаючи фігурантів даної кримінальної справи.