Суд штрафував чоловіка 18 тисяч за політ на саморобному апараті

Фото: Zextrem

Суд визнав жителя Волині винним у порушенні правил повітряних польотів.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок Турійського районного суду Волинської області від 25 січня 2021 року.

У березні-травні 2020 року чоловік самостійно виготовив на базі громадської організації «Авіаційно-технічний спортивний клуб «Крила Волині» літальний апарат аматорської конструкції. Апарат не зареєстрований у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України, не має дозвільних документів на здійснення польотів. 

26 липня 2020 чоловік перевіз апарат у село Радовичі і того ж дня здійснив політ над полями, приватними житловими та господарськими будинками мешканців села, автомобільними дорогами, електроопорами ліній електропередач.

Потім чоловік приземлився на злітно-посадкову смугу аеродрому на території фермерського господарства та, не вимикаючи двигун, наблизився цим апаратом впритул до воріт приміщення ангару, в якому розташований музей ретротехніки. У цей же час до музею були під’їхав автобус та приватні автомобілі з екскурсантами в кількості більше двадцяти осіб, в тому числі неповнолітніми, що саме виходили з транспорту. Тому вважається, що чоловік своїми діями створив реальну небезпеку для життя людей, які не були попереджені про появу літального апарату та пов’язані з цим можливі тяжкі наслідки.

У вироку написано, що повітряне судно не було підготовлене до польотів, але чоловік особисто здійснив на ньому не менше одного польоту. Судно не зареєстровано у законному порядку, не має реєстраційного посвідчення, сертифіката льотної придатності, дозволу Державної авіаційної служби України на виконання польотів, бортової документації.

Чоловік не пройшов навчання для виконання польотів, не отримав пілотське посвідчення. Крім того, він не погодив польоти шляхом організації зв’язку з органами обслуговування повітряного руху (ОПР) і органами управління Повітряних Сил Зборойних Сил України.

Також громадянин не застрахував відповідальність за можливу шкоду, заподіяну третім особам та не мав при собі чинного медичного сертифіката, тобто своїми діями грубо порушив вимоги правила Повітряного кодексу.

До суду надійшла угода про визнання винуватості. Чоловік погодився із покаранням у вигляді штрафу – 17 850 гривень.