У провадженні щодо катувань в «Ізоляції» є щонайменше п’ятеро підозрюваних — прокурор ОГП

Кімната для катувань в “Ізоляції”. Фото: телеграм-канал “Донецкий тракторист”

Щонайменше п’ятеро осіб проходять підозрюваними в справі про злочини в так званій неофіційній в’язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку, де бойовики незаконних збройних формувань катують військовополонених та цивільних осіб. Провадження розслідує Нацполіція.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За словами начальника управління Департаменту щодо злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, ОГПУ Андрія Лещенка, правоохоронці загалом знають про близько 50 людей, які скоювали злочини в «Ізоляції».

«Найближчим часом, сподіваємося, будуть певні процесуальні рішення в цій кримінальній справі. Але це вже вирішувати безпосередньо процесуальному керівнику в конкретному кримінальному провадженні, чи достатньо доказів на цей час для того, щоб пред’явити звинувачення тій чи іншій людині», — розповів він.

Лещенко додав, що Україна сподівається притягнути до відповідальності злочинців не тільки в національних судах, але й у міжнародних. 

«Якщо є людина, яка знає або дізналася потім, що стосовно полоненого або цивільного відбувалися якісь військові дії, але вона не припинила це чи не притягнула до відповідальності людей, які коїли ці злочини, то ця людина вважається співвиконавцем цього злочину. Це надає можливість Міжнародному кримінальному суду притягати до відповідальності людей, які фактично не коїли катувань, зґвалтувань чи вбивств, але знали про те, що такі події відбуваються на території, яка знаходиться під їхнім контролем чи їхньою відповідальністю», — заявив Лещенко.