Вбивство Павла Шеремета обговорювали спецслужби Білорусі — аудіозапис із КДБ

Вадим Зайцев

У 2012 році спецслужби Білорусі за наказом Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, що було здійснено 4 роки потому.

Про це повідомляє «Українська правда», з посиланням на записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008–2012 роках Вадима Зайцева, передані «УП» білоруською опозицією, «Білоруський народний трибунал», бельгійське видання EUobserver.

На записі звучать слова Вадима Зайцева під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ «Альфа».

У тому числі на записі обговорюється спосіб вбивства Павла Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство це стало публічним сигналом.

Експерт Національного Центру Медіа Криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUObserver, зазначив, що з запису видалений цифровий підпис, який міг б сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіо-маніпуляцій.

Також в руки журналістів потрапили документи стеження за Павлом Шереметом.

Нагадаємо:

  • Вранці 20 липня 2016 року в Києві в результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Автомобіль належав керівниці «Української правди» Олені Притулі, її в машині в момент вибуху не було.
  • Журналісти з проекту «Слідство.Інфо» разом з колегами з міжнародної мережі OCCRP представили власне розслідування вбивства Павла Шеремета.
  • Головне слідче управління Нацполіції засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета для захисту життя осіб, «які беруть участь у кримінальному судочинстві».
  • У грудні 2019 року поліція затримала підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, повідомив глава МВС Арсен Аваков. Це військова медсестра Яна Дугарь, волонтерка Юлія Кузьменко, ветеран АТО Андрій Антоненко.