ЄСПЛ призначив 4,5 тисячі євро компенсації родині, яку було виселено з гуртожитка

Європейський суд з прав людини

Європейський суд з прав людини у справі «Чорненко проти України» призначив компенсацію 4,5 тисячі євро родині з Черкащини, яку у 2009 році виселили з гуртожитку.

Про це повідомляють в Українській Гельсінській спілці з прав людини, чиї адвокати представляти інтереси потерпілих.

Родина Чорненків отримала кімнату в черкаському гуртожитку в безстрокове користування ще 1996 року, коли один із членів родини працював на державному підприємстві «Черкасибудматеріали». Після того як підприємство перейшло в приватну власність, жителів гуртожитку відселили через нібито реконструкцію, однак додому родина Чорненків так і не змогла повернутись, адже кімнати перетворили на квартири, які можна було продати за ринковою ціною.

Суд першої інстанції став на бік заявників та, посилаючись на положення Житлового кодексу, встановив, що підприємство тимчасово переселило родину на час проведення ремонту, а тому вона не втратила свого права користування. Однак згодом «Черкасибудматеріали» ініціювало новий позов. За словами правозахисників, зробили це всупереч принципу res judicata, згідно з яким справу, в якій існує кінцеве рішення, що набрало законної сили, не можна переглянути.

Придніпровський районний суд у Черкасах встановив, що попередній спір стосувався гуртожитку, якого більше не існує, і розглянув «нову» справу про квартиру, на яку перетворили кімнату заявників.

«Оскільки реконструкція була проведена за часів, коли гуртожиток уже був у приватній власності «Черкасибудматеріалів», суд вирішив, що відносини між сторонами регулюються іншим розділом Житлового кодексу, який не захищає родину заявників від виселення. Апеляція та касація Чорненків, на сторону яких на той час стала і місцева прокуратура, були відхилені українськими судами», — розповіли правозахисники.

У 2009 році Чорненки остаточно покинули гуртожиток та були змушені придбати будинок за 25 кілометрів від Черкас, узявши кредит на 20 років під значний відсоток. Того ж року родина подала позов до ЄСПЛ. Судді погодилися, що, вирішуючи другий позов, українські суди не пояснили, чому застосували до справи інші правові норми, які не захищають заявників від виселення.

За порушене право на недоторканність житла Україна виплатить родині 4500 євро компенсації моральної шкоди та 200 євро на відшкодування витрат. Заявники також зможуть ініціювати перегляд справи в українських судах, подавши відповідну заяву до Верховного Суду України.