Зеленський призначив керувати департаментом СБУ силовика, причетного до штурму Майдану

Президент України Володимир Зеленський призначив начальником Департаменту захисту національної державності СБУ Олександра Куксу, який у ніч на 19 лютого 2014 року разом з представниками МВС, МНС та прокуратури вводив у дію план зі штурму Євромайдану.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група у facebook.

Зеленський призначив Куксу своїм Указом від 16 січня 2021 року.

Під час Революції Гідності Кукса був заступником Олександра Щеголєва, начальника Головного управління СБУ у Києві. Щеголєв наразі є обвинуваченим у провадженні щодо організації та вчинення силового штурму протестувальників на Майдані в ніч на 19 лютого 2014 року.

«У засіданні 19.05.2020 в Шевченківському суді досліджували слідчий експеримент за участю Олександра Щеголєва. На слідчому експерименті ще в якості підозрюваного Щеголєв зазначив, що він в ту ніч, коли пішов з СБУ до Київського МВС на Володимирській 15, взяв з собою Олександра Куксу. Який на той час був заступником начальника головного управління СБУ в Києві та Києвській області по лінії Т (тероризм). Як встановлено слідством і ці докази вже досліджено в суді, на Володимирській 15 в кабінеті і.о. керівника міліції Києва Мазана, тоді перебували всі представники СБУ, МВС, МНС, прокурор — які були необхідні щоб ввести в дію план «Бумеранг». З Куксою включно», — повідомляють адвокати потерпілих євромайданівців.

Нагадаємо:

  • Зранку 19 лютого правоохоронці знову розпочали штурм Майдану. Як наслідок, того дня загинули вісім осіб, завдано тілесних ушкоджень 206 особам, з них 35 тяжкі, 31 середньої тяжкості.
  • 4 січня 2021 року Окружний адмінсуд Києва ухвалив прибрати з реєстру осіб, щодо яких застосовано люстрацію, Миколу Чинчина. З 2013 по 2014 роки очолював Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ.
  • 5 серпня 2020 року на сайті Президента України з’явився указ про призначення заступником керівника Офісу президента Олега Татарова, який відповідатиме за правоохоронний напрямок. Татаров — не просто раніше люстрований керівний співробітник МВС часів Захарченка-Януковича. А один із їхніх умовних адвокатів — бо саме він публічно виправдовував криваві силові дії проти учасників Революції Гідності, а як заступник начальника Головного слідчого управління МВС міг мати безпосереднє відношення до фабрикації справ проти них.