Жінці, яка намагалась ввезти в Україну георгіївські стрічки, дали рік «умовно»

Фото: Державна прикордонна служба України

Дергачівський районний суд Харківської області затвердив угоду у справі про незакінчений замах на поширення комуністичної символіки.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 22 січня.

Згідно матеріалів кримінального провадження, громадянка України у 2020 році на території Російської Федерації самостійно виготовила комуністичну символіку. А саме приклеїла наліпки із зображенням серпу, молоту, гербу, прапора та п’ятикутної зірки на «георгіївські стрічки».

30 серпня 2020 року вона намагалася в’їхати в Україну в пункті пропуску «Гоптівка», що в Харківській області. Під час проходження прикордонного контролю у неї виявлено та вилучено стрічки з написами: «9 Мая. Мы наследники победы», «Я помню, я горжусь», «9 Мая. День Победы», ламіновані листи з написами та елементами комуністичної символіки — 14 штук, на яких згідно з висновком судово-мистецтвознавчої експертизи містяться зображення комуністичної символіки.

Працівникам СБУ громадянка пояснила, що «займається виготовленням та продажем виробів ручної роботи». Куди везла оце все і навіщо, не уточнила.

Жінка порушила вимоги закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року.

Суд призначив узгоджене покарання — 1 рік позбавлення волі зі звільненням на випробувальний термін 1 рік. Жінка раніше не судима, має на утриманні малолітню доньку.

Комуністичну символіку суд наказав знищити.