Чому Верховний Суд поновив на посаді скандального екскерівника поліції Вінниччини Шевцова

Після публікації фото та відео з «параду Перемоги» в окупованому Севастополі, в якому взяв участь Антон Шевцов, після акцій протесту активістів та волонтерів, його було звільнено з посади керівника поліції Вінниччини. СБУ відкривала кримінальне провадження за статтею «державна зрада», але швидко закрила «за відсутністю складу злочину». Через майже чотири роки після скандалу Верховний Суд поновив Шевцова на посаді начальника поліцейського главку.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Касаційного адміністративного суду від 9 лютого 2021 року.

Колегія суддів у складі Надії Данилевич, Вікторії Мацедонської та Наталії Шевцової визнала протиправним наказ НПУ від 14 березня 2016 року про звільнення з посади начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Антона Шевцова. Суд поновив колишнього керівника на посаді з 29 березня 2016 року.

Також Шевцов просив виплатити йому 61 923,80 гривень за час вимушеного прогулу, але цю частину позову відправлено на новий розгляд в Окружний адміністративний суд Києва.

Що за скандал пов’язаний з Антоном Шевцовим?

Службу в правоохоронних органах Шевцов розпочав у 1998 році на посаді оперуповноваженого по боротьбі з легалізацією доходів управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Севастополі.

До окупації Криму дослужився до керівника УБОЗ Севастополя, але в березні 2014 року звільнився з органів за власним бажанням. З червня того ж року нібито проходив службу в АТО у складі батальйона «Луганськ-1».

Від червня 2015 року керував обласним главком міліції, а пізніше — поліції Чернігівської області. На посаду начальника Управління нацполіції у Вінницькій області був призначений 28 січня 2016 року, однак пробув на ній недовго — менше трьох тижнів.

Активісти ГО «Автомайдан-Вінниця», місцеві волонтери та колишні учасники добробатів області вимагали відставки та арешту Шевцова, оскільки знайшли свідчення того, що поліцейський у 2014 році виявив прихильність окупаційній російській владі — взяв участь у «параді Перемоги» в Севастополі, на якому також був присутній Володимир Путін. Також оприлюднили фото російським боксером і депутатом Миколою Валуєвим біля будівлі з російським прапором, а також фотографії його сина на фоні російської окупаційної техніки в Криму.

Журналіст Дмитро Гнап оприлюднив відео, на якому видно, що Шевцов з родиною справді беруть участь у параді. Антона Шевцова можна побачити з 0:20 хвилини відео.

Сам керівник поліції про участь у параді сказав, що пишається своїм дідом, який воював у Червоній Армії:

«Про видео. Я горжусь своим дедом Шевцовым Максимом Матвеевичем. Он для меня был и есть пример мужества и самоотдачи. В нынешнее время принято скептически относиться к подобным проявлениям, а любое действие стало политизированным. Но иногда любить свою семью и своих предков — это просто любить, оказывая им поддержку, разделяя радость и горе. Мой дед воевал в Красной Армии. Мне интересно, а разве ваши деды в другой воевали? У нас нет морального права осуждать наших предков, особенной в той страшной войне», — написав він.

Рапорт на звільнення

Після масштабних акцій протесту під Управлінням нацполіції у Вінницькій області Міністр МВС Арсен Аваков 14 березня 2016 року звернувся до тодішньої керівниці НПУ Хатії Деканоїдзе з проханням про звільнення Антона Шевцова з посади начальника обласного главку. Деканоїдзе викликала Шевцова в Київ, де він написав рапорт.

Шевцов це прокоментував так:

«Пішов сам. Тому що не згоден з системою, де потрібна красива картинка для ЗМІ, а не результат. Саме цій картинці ми зобов’язані развалу та бардаку, який коїться в країні», — написав він у себе на facebook.

Кримінальне провадження

СБУ відкрила кримінальне провадження за статтею 111 КК України (державна зрада), а 19 березня повідомила Антону Шевцову про підозру. До цього його затримали працівники СБУ — вже колишній поліцейський намагався втекти в Росію. Про це повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

Після повідомлення про підозру Вінницький міський суд так і не зміг обрати Шевцову запобіжний захід — не вклався у 72 години. Вже у травні 2016 року прокуратура Вінницької області закрила кримінальне провадження за відсутністю складу злочину.

Поновлення на посаді

Антон Шевцов звернувся до Окружного адміністративного суду Києва у липні 2016. У позові про поновлення на посаді відповідачами зазначив Національну поліцію України та ГУНП у Вінницькій області.

Колишній керівник просив суд визнати протиправним та скасувати наказ, яким його було звільнено; поновити його на посаді начальника поліції області, стягнути з НПУ майже 62 тисячі гривень за час вимушеного прогулу.

ОАСК відмовив Шевцову своїм рішенням від 10 жовтня 2018 року, Шостий апеляційний адміністративний суд підтвердив законність рішення першої інстанції. Однак Верховний Суд скасував попередні судові рішення 9 лютого 2021 року.

Колегія суддів зазначила, що поліцейські, які захотіли звільнитися зі служби за особистим проханням, попереджають прямого начальника органу внутрішніх справ про прийняте ними рішення не пізніш як за три місяці до дня звільнення, про що подають рапорт. У рапорті має бути зазначена причина звільнення та дата бажаного звільнення.

Коли Антон Шевцов подавав рапорт, то він у ньому не вказав про наявність поважних причин, які перешкоджають проходженню публічної служби, про бажану дату звільнення в рапорті не зазначив. Ці обставини відповідачами жодним чином не заперечувались.

Через це Верховний Суд вважає, що Шевцова не могли звільнити з поліції до того, як сплине тримісячний строк. Звідси і скасування наказу. Постанова суду про поновлення Антона Шевцова на посаді вже набрала законної сили.

Що далі?

Журналіст Бюро судової інформації (проект Центру журналістських розслідувань) звернувся до Антона Шевцова з питанням про його подальші дії та про те, чи планує він повернутися до Вінниці. Відповіді на момент виходу матеріалу ще не отримали.

Також ми подамо запит до МВС з питання про те, що буде виданий наказ про призначення Шевцова на посаду керівника ГУНП у Вінницькій області, адже посадовців поліції такого рівня призначає безпосередньо керівник НП України.

Сам Шевцов у facebook написав, звертаючись, ймовірно, до вінницької поліції:

«Чекаю коментарів від рідної організації. І порахуйте мені вислугу. Там, по-моєму, і про пенсію можна говорити».