Дарницький суд зупинив провадження у справі кримського «судді» Белоусова

Фото: Facebook Крымская солидарность

Суд оголосив у розшук обвинуваченого у державній зраді колишнього суддю Апеляційного суду Криму Едуарда Белоусова, кримінальне провадження зупинено. Будучи «суддею» підконтрольного Росії «Верховного суду» Криму, він брав участь у переслідуваннях кримських активістів.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Дарницького районного суду Києва від 5 лютого 2021 року.

Колегія суддів у складі Поліни Коляденко, Олександра Домарєва та Тетяни Щасної закінчила підготовче засідання у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього судді Апеляційного суду Криму Едуарда Белоусова у державній зраді. Колегія вирішила не розглядати справу за відсутності обвинуваченого, тобто заочно, а оголосити його в розшук. Кримінальне провадження зупинено до розшуку Белоусова. Організувати розшук колишнього судді має прокуратура АРК та Севастополя.

За матеріалами кримінального провадження, у 2014 році, тоді ще суддя Апеляційного суду Криму Едуард Белоусов перейшов на службу російської окупаційної влади, підготував та подав до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації необхідний пакет документів та прийняв участь у проведенні конкурсу на заміщення посади «судді Верховного суду«Російської Федерації на окупованій території АР Крим. Після цього був призначений на посаду «судді Верховного суду». Ці дії слідство кваліфікувало за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Перебуваючи на посаді «судді Верховного суду» Криму, Едуард Белоусов був головуючим у колегії, яка ухвалила остаточне рішення у «справі Веджіє Кашка». «Суд» залишив чинним вирок засудженим кримським татарам і відмовив у задоволенні клопотань захисту.

23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали чотирьох кримських татар, яких звинуватили у «вимаганні» грошей у громадянина Туреччини. Під час затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-річній Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінка померла по дорозі в лікарню.

Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів в «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. 17 квітня «Київський районний суд» Сімферополя засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» до умовних термінів.

Крім того, Едуард Белоусов залишив без задоволення апеляційну скаргу на вирок про шість років позбавлення волі прихильнику «Свідків Єгови» Сергію Філатову.

Також у серпні 2019 року Белоусов разом з «суддею» Юрієм Латиніним продовжили запобіжний захід затриманим кримським татарам Серверу Мустафаєву, Серверу Зекир’яєву, Марлену Асанову, Едему Смаилову та Мемету Белялову.

У червні 2020 року Едуард Белоусов пішов у відставку з посади кримського «судді».

У грудні 2018 року прокуратурою АРК було направлено обвинувальний акт щодо Белоусова до Голосіївського районного суду Києва, однак акт суд повернув через недолік — прокурор зазначив адресу місця роботи «судді», а не місця проживання.

У червні 2020 року Київський апеляційний суд направив обвинувальний акт на розгляд до Дарницького райсуду.

Нагадаємо:

  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду скаргу про відмову російської влади і правоохоронців розслідувати смерть ветерана кримськотатарського національного руху в окупованому Криму під час її затримання російськими силовиками в Сімферополі в листопаді 2017 року.