Херсонський суд отримав обвинувальний акт щодо Тетяни Кузьміч

Тетяна Кузьміч з адвокатом Дмитром Кальоновим. Херсонський міський суд, 7 жовтня 2020 року. Фото: Петро Коберник, БСІ

Херсонська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо Тетяни Кузьміч за звинуваченням у державній зраді.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення Херсонської обласної прокуратури та дані сайту «Судова влада».

За матеріалами досудового розслідування, жінка впродовж 2015–2020 років виконувала завдання, поставлені представником РФ, які були пов’язані зі збиранням, аналізом та передачею інформації, необхідної для проведення підривної діяльності проти України.

Видання ІРС-Херсон пише, що мова може йти про затриману СБУ за підозрою у держзраді мешканку Херсона Тетяну Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ».

Підтвердження цьому знаходимо на сайті «Судова влада», де вказано, що суд отримав матеріали за обвинуваченням Тетяни Кузьміч. Суддя Людмила Валігурська.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчим відділом Управління СБУ в Херсонській області під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

Як повідомлялось, 5 жовтня 2020 року затримана у серпні за підозрою у державній зраді Тетяна Кузьміч вийшла із СІЗО Херсону під заставу у 530 тис. грн. Її адвокатка не назвала благодійників, які внесли заставу.

7 жовтня Херсонський міськсуд частково задовольнив клопотання Херсонської обласної прокуратури та продовжив до 20 жовтня дію обов’язків, покладених на Тетяну Кузьміч. 19 жовтня суд продовжив запобіжний захід до 19 листопада.

Нагадаємо:

  • 20 серпня контррозвідники Служби безпеки України повідомили, що припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Херсонської області під керівництвом колишньої співробітниці облдержадміністрації.
  • Затриманою СБУ за підозрою у держзраді виявилась Тетяна Кузьміч, яка очолює ГО «Руська національна громада «Русичъ» і викладає у Херсонській академії неперервної освіти.
  • Про її діяльність Кузьміч на гранти російських фондів Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні «Хто та як просуває ідеї «русского мира» у Херсоні». У розслідуванні Рустама Авдєєва, радіо Куреш та ЦЖР детально описана проросійська діяльність херсонських громадських організацій, які фінансуються російськими структурам — фондом «Русский мир» та «Россотрудничество». Зазначалось, що керівники та члени цих організації, як правило, працюють у сфері освіти та культури, поширюючи проросійські погляди серед школярів та студентів.