Печерський суд починає по суті розглядати справу за обвинуваченням Чорнобука

Валерій Чорнобук після судового засідання у Печерському районному суді Києва 22 вересня 2020 року

Кримінальна справа щодо державної зради колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука нарешті дійшла до розгляду по суті, тобто починається судове слідство. Підготовче засідання закінчилося 10 лютого 2021 року, воно тривало майже 13 місяців.

«На сьогоднішній день судовий розгляд триває. Суду надані документальні докази як сторони обвинувачення, так і сторони захисту. Також надані відеоматеріали, які були у кримінальному провадженні», — сказав у коментарі БСІ прокурор відділу прокуратури АРК та Севастополя Трохим Луговий.

Як встановив журналіст Сергій Мокрушин у розслідуванні «Справа судді Чорнобука», це суддя навесні 2014 року допомагав окупантам переводити кримське судочинство на законодавство Росії, агітуючи суддів служити Росії та приймати російське громадянство.

Валерій Чорнобук у Голосіївському райсуді Києва 28 грудня 2018 року. Фото: hromadske.ua

На найперше призначене підготовче засідання суддя Віта Бортницька не з’явилася, а на дверях її кабінету був прикріплений листок з інформацією, що суддя пішла на лікарняний.

У квітні засідання також не відбулося. Сторонам та судді вдалося зібратися аж 24 червня. Віта Бортницька прийняла клопотання сторони обвинувачення про обрання підсудному Чорнобуку запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту і одразу ж, посилаючись на велику навантаженість, оголосила перерву в засіданні до 22 вересня.

Зараз, у кінці лютого 2021 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень по справі Чорнобука внесена тільки одна ухвала — про призначення підготовчого засідання. За нашими підрахунками, дата його проведення переносилась 10 разів.

Центр журналістських розслідувань подав запит в Печерський райсуд з проханням надати інформацію про кількість та причини перенесених засідань у справі Чорнобука. Але отримав відмову. В суді вважають, якщо ми не є учасниками справи, то й надавати інформацію про це нам не потрібно. Тому зараз ми спільно з юристами Інститутом розвитку регіональної преси готуємо повторний запит із детальним обгрунтуванням чому в суді помиляються.

Детально про довге підготовче засідання у справі Чорнобука у блозі Микити Панасенка, Центру журналістських розслідувань.