СБУ оголосила про підозру Анатолію Шарію у державній зраді

Служба безпеки України оголосила про підозру блогеру Анатолію Шарію, який мешкає в Іспанії. За даними досудового розслідування, Анатолій Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Слідчі вважають, що він діяв на замовлення іноземних структур.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

Підозра оголошена в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв’ю та виступах Шарія наявні факти його підривної діяльності проти України.

Зокрема, Шарій займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни. Метою було — загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Це активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони РФ «Звезда» тощо.

Наразі тривають слідчі дії, продовжується документування усіх обставин скоєння злочину та встановлюються інші особи, які сприяли, або можуть бути причетними до системної протиправної діяльності Анатолія Шарія.

Нагадаємо:

  • «Слідство.Інфо» повідомило про віллу Шарія біля моря в Іспанії за 1 млн євро. Відеоблогер підтвердив, що вілла йому належить, але коштує не 1 млн євро, а втричі дорожче.