СБУ оголосила в розшук Шарія. Його адвокат вважає позицію слідчих програшною

Служба безпеки України оголосила в державний розшук блогера з політичними амбіціями, який мешкає в Іспанії, Анатолія Шарія. Він є підозрюваним у кримінальному провадженні про держзраду та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Про це йдеться у повідомленні СБУ.

Після повідомлення про підозру Анатолій Шарій не з‘явився в СБУ на допит. Через це його оголошено у державний розшук.

Натомість слідчі СБУ ознайомили адвоката Шарія Валентина Рибіна з матеріалами кримінального провадження, які слугували для повідомлення про підозру його підзахисному.

Рибіну також вручено клопотання щодо обрання запобіжного заходу Анатолію Шарію, яке буде скеровано до суду.

«Ми припускали такий хід подій, ми чітко розуміємо для чого це робиться. Анатолія Шарія оголошуватимуть в розшук і, незважаючи на те, що СБУ і українська влада розуміє де знаходиться Шарій і в якому статусі, влада буде робити все, для того, щоб направити запит по міжнародних каналах для початку процедури його видачі в Україну», — сказав Рибін.

Адвокат вважає позицію СБУ програшною. Рибін повідомив слідчих, що Анатолій Шарій не може приїхати в Україну.

Раніше Служба безпеки України оголосила про підозру блогеру Анатолію Шарію. За даними досудового розслідування, Анатолій Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Слідчі вважають, що він діяв на замовлення іноземних структур. Підозра оголошена в межах кримінального провадження за двома статтями Кримінального кодексу України — ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).