Суд призначив 15 років в’язниці обвинуваченому у статевих злочинах щодо дітей

Фото: sud.ua

Судді Слов’янського міськрайонного суду ухвалили вирок чоловіку, обвинуваченому у розбещенні неповнолітніх, торгівлі людьми та розповсюдженні порнографії. Період часу вчинення злочинів охоплює понад 10 років. У справі 12 потерпілих. Підсудний вину не визнав. Вирок ще не набрав законної сили.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Слов’янського міськрайонного суду Донецької області від 10 лютого 2021 року.

Колегія суддів у складі Ігоря Мінаєва, Аліни Гончарової та Володимира Старовецького призначила громадянину Т. покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років. Суд визнав його винним за низкою статей Кримінального кодексу:

  • ст. 149 (Nоргівля людьми);
  • ст. 153 (Сексуальне насильство);
  • ст. 156 (Розбещення неповнолітніх);
  • ст. 302 (Створення або утримання місць розпусти);
  • ст. 304 (Втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність);
  • ст. 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів).

За матеріалами досудового розслідування, чоловік від 2008 по вересень 2017 року створював порнографічні матеріали за участі неповнолітніх. Для цього мав комп’ютерну та фототехніку, облаштував дві спальні кімнати та туалет свого будинку камерами відеоспостереження.

У кримінальному провадженні допитані 10 неповнолітніх потерпілих, яких обвинувачений нібито примушував до розпусних дій між собою, а також іншими чоловіками та жінками. Усього в справі 12 потерпілих.

Як стверджує сторона обвинувачення, чоловік погрожував дітям оприлюднити відзняті фото- та відеоматеріали, чим поставив їх в залежність від себе та підкорив своїй волі.

У деяких випадках, як встановило розслідування, чоловік погрожував дітям предметом, схожим на пістолет. Також він нібито запрошував неповнолітніх до себе додому, пропонуючи пограти в комп’ютерні ігри, після чого вчиняв розбещення, фотографуючи їх в душі в оголеному вигляді.

Крім того, описані епізоди, коли чоловік привозив неповнолітніх на відпочинок в Крим та в рекреаційні зони Донецької області, де змушував їх роздягатися, фотографував їх в такому вигляді. У 2012 році, як стверджує слідство, обвинувачений вмовив свою мати взяти опікунство над двома сиротами, хлопцем та дівчиною, які відтоді почали жити разом з ним в будинку. З хлопцем він вступав у статевий зв’язок проти його волі.

У березні 2017 року 18 відзнятих графічних файлів потрапили в мережу — правоохоронні органи вважають, що громадянин Т. сам їх туди виклав.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину в інкримінованих злочинах не визнав. Він сказав, що людьми не торгував, в рабстві у нього ніхто не був, насильство не застосовував. За його словами, мав близькі стосунки з потерпілими, але після досягнення ними 16-річного віку, не раніше. Відеокамери він встановлював задля безпеки, вони у будинку були непомітними, звідництвом він не займався, гроші не отримував. Фотографії робив, але це звичайний нудистський спосіб життя. Вважає, що діти не були залякані. Яким чином фотографії опинилися в інтернеті та про їх існування стало відомо правоохоронним органам Швейцарії пояснити не зміг. До комп’ютеру мали доступ всі хлопці, але він мав побоювання, що хлопці збережуть його контент та розповсюдять через мережу, тому був захист від хакерів та вірусів.

Відеокамери в будинку були підключені до комп’ютера, який не мав доступу до мережі інтернет. Фото оголених хлопців в душі він робив на пам`ять, він не цікавився їх віком. Коли він вступав у статеві зносини з хлопцями, він вважав, що їм більше 16 років. Просив звільнити його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Вважає, що матеріали кримінального провадження сфабриковані слідчим з метою заволодіння його автомобілем.

Аналізуючи показання обвинуваченого, судова колегія сприйняла їх критично та вважає що підсудний вводив суд в оману, намагаючись уникнути кримінальної відповідальності.

Вдома в обвинуваченого слідчі вилучили комп’ютер та жорсткі диски, на яких міститься велика кількість фото та відео. На цих файлах потерпілі себе впізнали.

Поліція Донецької області повідомляла, що викрито чоловіка було у 2017 році, однак він переховувався від правоохоронних органів. За місцем мешкання він більше не з’являвся. Поліцейські тоді перевірили всі ймовірні місця його перебування. На початку 2018 року за однією з адрес зусиллями співробітників управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, обласного главку поліції, спецпризначенців з КОРДу та за сприяння прокуратури Донецької області його було затримано. На суді обвинувачений громадянин Т. заперечив, що ховався від слідчих.

В ході судового розгляду кримінального провадження судова колегія переконалася, що страх потерпілих перед обвинуваченим існував не лише під час вчинення ним інкримінованих злочинів, а й продовжує існувати на теперішній час.

Суд призначив обвинуваченому 15 років позбавлення волі за сукупністю злочинів. Вирок може бути оскаржений в апеляції. Також судді задовольнили цивільні позови п’ятьох потерпілих — по 50 тисяч гривень кожному.