Суд в Одесі призначив Сергію Стерненку 7 років позбавлення волі

Сергій Стерненко у Приморського суді Одеси, 23 лютого 2021 року Фото: hromadske

Приморський районний суд Одеси призначив колишньому лідеру місцевого осередку «Правого сектору«Сергію Стерненку 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна. Вирок ухвалений у справі щодо нібито викрадення ексдепутата Сергія Щербича у 2015 році.

Про це повідомляє Сергій Стерненко у facebook та пресслужба суду.

На лаві підсудних опинилися Сергій Стерненко та Руслан Демчук, соратник очільник осередку «ПС». Провину вони не визнають.

Прокуратура інкримінувала Стерненку: викрадення людини (ч. 2 ст. 146), розбій (ч. 2 ст. 187), незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263). Руслану Демчуку: викрадення людини та розбій.

Суд визнав Стерненка винним за всіма інкримінованими статтями, але звільнив від покарання за статтею 146 (викрадення людини) у зв’язку із закінченням строку притягнення до кримінальної відповідальності. Остаточно Стерненку призначено 7 років та 3 місяці позбавлення волі з конфіскацією половини належного майна. Таке саме покарання призначено і Руслану Демчуку. Відносно обох обвинувачених застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, їх взято під варту в залі суду.

Вирок ще не набрав законної сили. Протягом 30 днів його можна оскаржити в апеляції, що і збирається робити активіст. До рішення апеляційної інстанції обвинувачені залишаться під вартою.

Позиція суду

Суд визначив, що Стерненко є молодим та активним учасником суспільного життя і характеризується позитивно. В той же час, судді знайшли обтяжуючу обставину. Судді взяли до уваги, що Стерненко негативно ставиться до політичної партії, до якої входив Сергій Щербич. Це партія «Доверяй делам» міського голови Одеси Геннадія Труханова.

«Саме призначення найбільш суворого покарання, в даному випадку відповідає морально-етичним і правовим нормам, та буде забезпечувати однаковий (рівний) для будь-кого із громадян обов’язок понести за вчинений злочин відповідальність в межах санкції відповідної статті кримінального закону», — повідомляють в суді.

Щодо Руслана Демчука у Приморському райсуді Одеси зазначають, що він має непогашену судимість. Цю обставину суд визначив як обтяжуючу.

Позиція Стерненка

Сергій Стерненко не погоджується з вироком суду. Він заявив про начебто тиск на суддю генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою та заступником голови Офісу президента Олегом Татаровим.

Активіст також вказав на порушення суддів під час розгляду цього провадження: визнані допустимими судово-медичні експертизи, складені російською мовою; суд відмовився визнавати доказом висновок спеціаліста щодо стартового пістолета, у якому спеціаліст вказав що експертиза по пістолету проводилась з суттєвими порушеннями і пістолет не є вогнепальною зброєю.

Крім того, адвокат активіста Масі Найєм написав, що суддя цитував свідка, якого в суді не допитували. Він зазначив, що суд може обґрунтовувати свої висновки лише на показаннях, які він безпосередньо отримав під час судового засідання.

У чому суть справи

У 2015 році Стерненка, який на той час був лідером одеського осередку організації «Правий Сектор» затримали за підозрою у розбійному нападі та викраденні людини. Про викрадення заявив Сергій Щербич, на той час депутат Комінтернівської районної ради Одеської області. Він сказав, що впізнав Стерненка та Демчука. Пізніше Щербич став членом партії мера Одеси Геннадія Труханова «Доверяй делам».

Сергій Стерненко заперечував свою причетність до викрадення депутата.

«Підозрювали мене у викраденні того самого Щербича з метою заволодіння його коштами на суму 300 грн», ㅡ каже активіст.

Сергій Стерненко заперечував свою причетність до викрадення депутата.

«За версією слідчого, я викрав Щербича, прострелив йому сідницю «з метою заволодіння грошовими коштами на суму 300 грн», — сказав він в інтерв’ю виданню «Український тиждень».

Після оголошення про підозру поліцейські провели обшук вдома у Стерненка, під час якого, за словами активіста, він добровільно віддав правоохоронцям зброю, що була у нього вдома: пневматичний пістолет, стартовий (шумовий) пістолет та колекційний ніж. Саме через шумовий пістолет слідчі звинуватили його у незаконному зберіганні зброї.

Детально про цю справу у блозі Стерненка:

За словами активіста, раніше 90 % засідань не відбувалися або через неявку потерпілого, або прокурора.

Хто судді?

Як повідомляє фундація DEJURE, Віктор Попревич — суддя Приморського районного суду Одеси. Саме він оголосив про можливість звільнення з-під варти під невелику заставу директора дитячого табору «Вікторія».

У вересні 2017 року в таборі сталася пожежа, в якій загинули троє дітей. Причина пожежі — порушення під час реконструкції. Прокуратура наполягала, що директор табору має залишатися під вартою, щоб попередити його вплив на постраждалих, свідків та інших підозрюваних, а також переховування від слідства й суду. Але суддя Попревич його відпустив.

Також суддя Попревич закрив резонансну справу за керування автомобілем під дією алкоголю проти голови Одеського окружного адміністративного суду Олега Глуханчука. Про цей випадок писали ЗМІ, було опубліковане відео з місця події, сам Глуханчук був притягнутий до дисциплінарної відповідальності — але суддя Попревич закрив справу проти нього «у зв’язку з відсутністю події адміністративного правопорушення».

Крім цього, у 2009 році суддя «прикрасив» свій будинок на вул. Олімпійський у Донецьку бюстами Сталіна та Леніна, зазначивши при цьому назву вулиці на своєму будинку як «Тупик Коммунизма». Офіційно цей будинок належить доньці Попревича.

За інформацією проєкту Prosud, дружина судді володіє квартирою у Криму площею 51 м2. Про цю квартиру Попревич не згадує ані в декларації за 2014, ані в декларації за 2015 рік, хоча належить ця квартира дружині судді з 2012 року. За даними Prosud, крім цієї нерухомості, сім’я Попревичів володіє і іншим численним незадекларованим майном.

Все це відомо членам ВРП, зафіксовано у висновку Громадської ради доброчесності про невідповідність судді критеріям доброчесності й професійної етики.