У будинках кримських татар ФСБ знову проводить обшуки

Фото: Кримська солідарність

ФСБ провела обшуки у семи будинках кримських татар у ніч на 17 лютого в окупованому Криму.

Про це йдеться у повідомленні на facebook-сторінці «Кримської солідарності».

Обшуки почалися о 4 годині ранку. Силовиками затримані Махамадамінов Абдулборій Махамадін, Азамат Еюпов, Тимур Ялкабов, Ленур Сейдаметов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов та Олег Федоров. Пізніше Абдулборія Махамадамінова відпустили.

Фото: Кримська солідарність

Ернест Ібрагімов понад 10 років пропрацював кухарем у караван-сараї «Салачик», є активістом проекту для дітей політв’язнів «Кримське дитинство». У 2017 році через це було відкрита адміністративна справа щодо нього.

У будинку Азамата Еюпова під його опікою знаходиться доросла дочка з інвалідністю. Він учасник протестної акції кримських татар на Красній площі в липні 2019 року і постійний слухач на відкритих судових засіданнях за політично вмотивованими справами.

За інформацією російського видання «РИА Новости», яке посилається на заяву ФСБ, в окупованому Криму затриманих підозрюють в участі в організації «Ат-Такфір Валь-Хіджра», яка нібито бачить своєю метою створення халіфату.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.