Вербувальницю бригади «Восток» заочно засудили на 9,5 років

Обвинувачена Яна Фанда

Шевченківський районний суд м. Чернівці засудив до 9,5 років позбавлення волі жительку Донецької області за участь у незаконному збройному формуванні.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 26 січня.

Обвинувачена – Яна Фанда (у дівоцтві – Комарова), народилась у 1985 році в селі Спартак Ясинуватського району Донецької області. Одружена, має на утриманні малолітню дитину, раніше несудима.

За версією обвинувачення, жінка у 2016-му з ідеологічних мотивів долучилася до «бригади Восток», що брала участь у бойових зіткненнях в районі Донецького аеропорту, н.п. Горлівка, Пантелеймонівка, Спартак, Ясинувата, Піски, Авдіївка, Красний Партизан Донецької області, що призвело до загибелі мирного населення та українських військових.

На даний час бригада носить назву «11 Дунайсько-Єнакіївський полк 1 армійського корпусу народного ополчення ДНР» (в/ч 08818) та контролює ділянку на лінії розмежування із ЗС України в районі населених пунктів Пантелеймонівка, Красний Партизан, Ясинувата, Авдіївка, Донецьк та Донецький аеропорт.

У складі цього формування жінка начебто займалась вербуванням особового складу.

Провина жінка підтверджується показаннями одного свідка і матеріалами НСРД – зняттям інформації з транспортних телекомунікаційних мереж.

Уродженка Донецька показала, що у 2014 році в її помешкання, де вона проживала з двома дітьми влучив снаряд, усі документи згоріли, і вона вимушена була перейти на сторону ДНР. Пояснила, що її вибір був добровільним, бо вона має медичну освіту. У військовому формуванні була у званні капітана і часто приходила до адміністративного будинку, де познайомилася із обвинуваченою, яка була вербувальницею. Це було в 9 окремому полку 7 бригади; тоді ця бригада була під Захарченком. Обвинувачену часто бачила у відділі кадрів, остання часто приїздила на полігон, бачила її і на плацу перед штабом у військовій формі з нашивками батальйону «Восток», а також і зі зброєю. Обвинувачена вміла поводитися з зброєю, займалася також і її продажем. На запитання прокурора описала обвинувачена як жінку невеликого зросту, блондинку з родимкою на обличчі.

Телефон обвинуваченої фіксувався на окупованій території. Слідство записало її телефонні розмови за два місяці – з кінця жовтня до кінця грудня 2016.

В «Однокласники» і «Вконтакте» досліджені фото обвинуваченої у військовій формі з діючими бойовиками «ДНР», у яких на рукаві військової форми нашиті шеврони «ДНР» і «Восток». Досліджені і фото на в’їзді в місто Ясинувата, де зображена група бойовиків і обвинувачена з постерами-привітанням бойовика керівної ланки «Крима» з днем народження від імені бойовиків 2 МСБ 11 ОМСП 1 АК «ДНР». У соцмережах жінка висвітлює прихильність до терористичної організації та публікує матеріали антиукраїнського характеру.

Яну Фанду викликали до суду але вона не з’явилась, тому її судили заочно.

Тюремний строк покарання вона відбуватиме з моменту затримання і приведення вироку до виконання. Також у неї конфісковується все майно, за винятком житла.

Жінка може оскаржити вирок протягом 30-ти діб з моменту вручення їй копії вироку.