Верховний Суд буде розглядати справу про скасування санкції щодо телеканалів

Касаційний адміністративний суд. Фото: Wikipedia, Wadco2

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду відкрив провадження щодо застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та низки телеканалів.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення пресслужби Верховного Суду та інформації з сайту «Судова влада».

Касаційний адміністративний суд 11 лютого 2021 року виніс ухвалу про відкриття провадження у справі № 9901/26/21 за позовом Романа Лихачова, юриста Чугуївської правозахисної групи, який оспорює Указ Президента України від 2 лютого 2021 року № 43/2021. Згідно із додатком 2 до рішення РНБОУ застосовано санкції щодо телеканалів, в тому числі: «112», «ZIK» та «NewsOne».

У своєму позові Лихачов просить залучити третьою особою Службу безпеки України.

Верховний Суд установив, що в обґрунтуванні позовних вимог позивач вказує на порушення його права на отримання інформації від інформаційних програм, які транслюють телеканали «112 Україна», «NewsOne», «Zik» та інші, перелічені в додатках до спірного рішення, оскільки його доступ до них заблоковано. Позивач вважає, що втрата доступу до вказаних телеканалів є порушенням його прав, що передбачено статтями 8 та 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Справу призначено до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 15 березня 2021 року о 12:00.

Раніше Роман Лихачов двічі безуспішно звертався до суду з позовом про скасування санкцій, які блокують роботу в Україні російської соцмережі «Вконтакте» та сервісів «Mail.ru».