Верховний Суд повернув два з трьох позовів щодо скасування санкцій проти Козака та низки телеканалів

Касаційний адміністративний суд. Фото: Wikipedia, Wadco2

В одному з позовів Верховний Суд відмовив у відкритті провадженні, але дві інші справи ще можуть бути призначені до розгляду.

Про це пише Бюро судової інформації з посиланням на повідомлення пресслужби Верховного Суду та інформації з сайту «Судова влада».

До Верховного Суду надійшло три позови громадян, які оспорюють Указ Президента про введення санкцій щодо народного депутата від фракції «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ) та низки телеканалів, в тому числі: «112», «ZIK» та «NewsOne».

Ухвалою у справі № 9901/22/21 позовну заяву адвоката Павла Попкова залишено без руху. Однак суд надав позивачу 10 днів на усунення недоліків позовної заяви. Після цього вона може бути прийнята до розгляду.

Рішення про залишення без руху мотивоване тим, що Попков не навів обґрунтування про порушення оскаржуваним Указом прав, свобод та інтересів, за захистом яких він звернувся до суду. Крім того, позивач не конкретизував підстав для залучення третіх осіб: Ради національної безпеки та оборони України, ТОВ «Телерадіокомпанія»112-ТВ», ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Нові комунікації».

Ухвалою у справі № 9901/23/21 Верховний Суд відмовив у відкритті провадження за позовною заявою Олександра Дядюка. У цій справі позивач не залучав третіх осіб. Суд зазначив, що фактично зміст позовної заяви свідчить про те, що її подано в інтересах та на захист прав інших осіб — юридичних осіб, які, за твердженнями позивача, є власниками телеканалів.

Також позов з подібними вимогами подав 8 лютого Роман Лихачов, юрист Чугуївської правозахисної групи. Верховний Суд має вирішити питання про відкриття провадження протягом п’яти днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви. У своєму позові Лихачов просить залучити третьою особою Службу безпеки України.

Раніше Роман Лихачов двічі безуспішно звертався до суду з позовом про скасування санкцій, які блокують роботу в Україні російської соцмережі «Вконтакте» та сервісів «Mail.ru».

Нагадаємо:

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – 112 Україна, NewsOne, Zik.
  • Санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції. Законодавство не передбачає процедури оскарження застосування санкцій.