Верховний Суд визнав незаконими обмеження на вивіз особистих речей з Криму

КПВВ «Каланчак» Фото investigator.org.ua

Касаційний адміністративний суд Верховного суду остаточно визнав незаконним пункт перший постанови Кабміну України №1035 від 16.12.2015, яким було встановлено обмеження для громадян на ввезення/вивезення особистих речей в/з окупованого Криму.

Відповідне рішення Верховний суд ухвалив 4 лютого, повідомила адвокатка Української Гельсинської спілки з прав людини Юлія Лісова, яка 21 червня 2016 року звернулася з позовом до суду з проханням визнати незаконною постанову КМУ №1035, пише Центр журналістських розслідувань.

Юлія Лісова звернула увагу на важливі тези рішення Верховного суду, згідно з якими:

– Внутрішньо переміщені особи користуються тими ж правами і свободами, як і інші громадяни України. Забороняється їх дискримінація при здійсненні ними будь-яких прав і свобод на підставі, що вони є внутрішньо переміщеними особами.
– Законодавством передбачено гарантію захисту права власності осіб на об`єкти, розташовані на тимчасово окупованій території України, а також сприяння у переміщенні рухомого майна, належного внутрішньо переміщеним особам.
– Верховний Суд констатує, що суб’єкт нормотворчості не повинен порушувати права особи внаслідок прийняття «неоднозначних» нормативно-правових актів.
– В Україні права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними; конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності, право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом.
– Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Нагадаємо:

  • 17 січня 2016 року в Україні набула чинності постанова Кабінету міністрів №1035 про обмеження переміщення через адмінкордон з Кримом окремих товарів і послуг з/на тимчасово окуповані території.
  • 21 червня 2016 року адвокат Юлія Лісова звернулася з позовом до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) про визнання незаконним постанови Кабінету міністрів №1035 про обмеження переміщення через адмінграніцу з Кримом окремих товарів і послуг, яка дискримінує кримчан.
  • 1 березня 2017 року ОАСК визнав незаконними введені постановою КМУ №1035 обмеження поставок товарів в окупований Крим в частині, що стосується ввезення/вивезення особистих речей громадян в/з півострова.
  • 14 червня 2017 року Адміністративна апеляційний суд Києва залишив без задоволення апеляційну скаргу Кабміну та визнав незаконним і нечинним пункт перший постанови КМУ №1035, який обмежував провезення особистих речей громадян через адміністративний кордон з окупованим Кримом.