Аксенов підкинув казанському «забудовнику» Фороського парку підряди на 19 млн рублів за проекти реконструкції водозаборів

Будівництво у Фороському парку Скріншот відео: YouTube / Форосский Парк

Держпідприємство з Татарстану «Татинвестгражданпроект» обране «головою Криму» Сергієм Аксеновим для проектування реконструкції трьох водозаборів. Ця ж компанія є номінальним «забудовником» парку-пам’ятки у Форосі, через руйнування якого відкриті кримінальні справи в Україні і РФ.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на відповідне розпорядження так званого «голови Республіки Крим» Сергія Аксенова від 24 березня 2021 року.

Підприємство «Татинвестгражданпроект», засновником якого є Республіка Татарстан, обране Сергієм Аксеновим до виконання проектних робіт без відкритого конкурсу як єдиного підрядника. Постанова незаконно створеного «уряду» Криму дозволяє Аксенову одноосібно обирати постачальника незалежно від ціни контракту і обсягу закупівель.

Відтак «Татинвестгражданпроект» отримає 10,7 мільйонів рублів за проект реконструкції Вілінського водозабору (Бахчисарайський район). Проектно-вишукувальні роботи з реконструкції в тому ж районі Альмінського сільського групового водозабору з заміною насосного обладнання будуть коштувати 3,9 млн рублів. Вартість аналогічних робіт по реконструкції Іванівського групового водозабору (Сакський район) із заміною насосного обладнання становить 4,5 млн рублів.

Документація має бути підготовлена до кінця 2021 року.

«Татинвестгражданпроект» є офіційно визначеним забудовником території санаторію «Форос» та пам’ятки — парку. Як виявило розслідування ЦЖР, компанія є суто проектувальною і не має ліцензії на ведення будівельних робіт.

Паспорт об’єкту Скріншот відео: YouTube CrimeaDrone

Відповідальним за будівництво у паспорті об’єкту вказаний Карім Шакіров, який є керівником ТОВ «Реновація», що займається електромонтажними роботами.

Засновником компанії є Револь Ісмагілов, який є довіреною особою будівельного магната Татарстану Равіля Зіганшина.

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя відкрила кримінальне провадження щодо злочинних дій окупаційної адміністрації з руйнування Фороського ландшафтного парку в окупованому Криму. Прокуратура розслідуватиме факти політики Росії, спрямованої на широкомасштабне руйнування і привласнення приватної і державної власності України, не пов’язаною із виправданої воєнною необхідністю, у «Фороському ландшафтному парку».

Колишня так звана «прокурор Криму», а нині депутат Держдуми РФ Наталія Поклонська у своєму телеграм-каналі повідомила, що Генпрокуратура Росії виявила порушення природоохоронного законодавства під час забудови Фороського парку і відкрила кримінальну справу.

Нагадаємо:

  • Як виявив Центр журналістських розслідувань у матеріалі «Нью Казань у Форосі», високопоставлені посадовці російського Татарстану та представники бізнесу мають стосунок до забудови Фороського парку-пам’ятки. У незаконній забудові його території відслідковується зв’язок із акціонерною компанією «Татнефть», яка не визнає своєї причетності до будівельних робіт, оскільки, маючи в засновниках американський банк, побоюється західних санкцій.
  • Забудовником є державна компанія «Татинвестгражданпроект». Вона отримала дозвіл на будівництво 30 грудня 2020 року. При цьому компанія не має будівельної ліцензії, а виконує роботи з проектування, маючи на рахунку мільярди рублів виграних тендерів.