Ексватажок «ДНР» Безлер судиться з розслідувачами Bellingcat

Ігор Бєзлєр Фото: tvc.ru

Один з ватажків терористичної організації «ДНР» Ігор Безлер судиться з проєктом журналістських розслідувань Bellingcat. Він вимагає прибрати всі згадки свого імені з розслідувань проєкту.

Про це повідомляє «Медуза», пише Центр журналістських розслідувань.

Позов Безлер подав ще у вересні 2020 року до Жовтневого районного суду Санкт-Петербурга. Він вимагає від Bellingcat спростувати публікації, в яких наводять дані з перехоплених СБУ переговорів у справі про збиття літака MH17 над Донбасом.

У статтях Безлера називають «важливим свідком» катастрофи літака, а також вказують, що він «відіграв важливу роль в операції, яка призвела до збиття MH17». Крім того, у розслідуванні зазначають, що саме підлеглі бойовика могли повідомити про пасажирський лайнер російським військовим, вважаючи його українським військовим бортом.

Безлер не є одним із обвинувачених у справі збиття MH17, слухання якої відбувається у Нідерландах. Водночас він свідчив Міжнародній спільній слідчій групі щодо справи, тоді слідчі назвали його роль «не ключовою».

Він вважає, що Bellingcat «помилково інтерпретували» його телефонні дзвінки та «безпосередньо ідентифікували» його як особу, причетну до авіакатастрофи. Тому кожна згадка Безлера журналістами «апріорі є такою, що ганьбить його». Юристи підрахували, що загалом ім’я Безлера згадується у публікаціях 140 разів.

Крім того, що ексбойовик вимагає видалити його ім’я з публікацій, він також хоче отримати 500 тисяч рублів компенсації.

У березні 2020 року Окружний суд Гааги розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

ЄСПЛ приєднав до справи «Україна проти Росії» щодо російської агресії на Донбасі ще дві справи, одна з яких стосується збитого малайзійського авіалайнера рейсу МН17 в небі над Донбасом. Це може посилити позицію України, але затягне розгляд справи в цілому. У липні 2020 року Нідерланди подали до ЄСПЧ позов проти РФ через збиття літака Малазійських авіаліній рейсу МН17 в небі над Донбасом у 2014 році, в якому йдеться про порушення Росією трьох статей Європейської конвенції з прав людини.

  • Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру учаснику «Самооборони Криму» в незаконному позбавленні волі або викраденні Ігорю Бєзлєру (кличка «Біс»). За прокуратури, протягом березня 2014 він без законних повноважень в Сімферополі затримував громадян України, після чого тривалий час незаконно утримував їх в невідомому місці.
  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».
  • Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань Шуцмани Путіна.