Мін’юст через суд хоче заборонити «Партію Шарія»

Міністерство юстиції просить Окружний адміністративний суд Києва заборонити діяльність «Партії Шарія».

Про це повідомив у facebook міністр Денис Малюська.

Міністр повідомив, що позов базується на матеріалах, наданих органами прокуратури та Служби безпеки України.

«Підстави для подання позову — численні порушення Конституції та законів України політичною партією та, зокрема, особою, яку партія вказує у якості свого «лідера» — паном Шарієм», — написав Малюська.

Нормативною підставою позову міністр вказує статтю 21 «Заборона політичної партії» Закону України «Про політичні партії в Україні».

Стаття визначає, що партія може бути заборонена рішенням адміністративного суду у випадку порушення вимог щодо створення і діяльності політичних партій, встановлених Конституцією України, цим та іншими законами України.

«Ми не очікуємо, що справа буде простою та легкою. Партія Шарія вибудувала непогану юридичну оборону своєї незаконної діяльності, грубо порушуючи законодавство, але при цьому намагаючись перекладати усю відповідальність за такі дії на формально сторонніх осіб. Але, як свідчить матеріали правоохоронних органів, вдавалося їм це далеко не завжди», — пише Малюська.

Як повідомляє міністр та сам ОАСК, перше засідання у справі відбудеться 6 квітня 2021 року.

Сам Анатолій Шарій у своєму відео сказав, що вважає позов Мін’юсту безпідставним.

На сайті судової влади наразі зазначено дві справи з різними номерами, які потрапили до різних суддів. У коментарях до повідомлення Малюська пояснив це тим, що міністерство направило позов був направлений через електронний суд та продубльований звичайною поштою.

Сторонами провадженні вказані: позивач — начальник відділу позовної діяльності Міністерства юстиції України Світлана Росоха, відповідач — «Партія Шарія». Третьою особою до справи залучена Служба безпеки України.

Нагадаємо: