На Банковій підготували законопроєкт про ліквідацію ОАСК

Окружний адмінсуд Києва, фото: oask.gov.ua

В Офісі президента підготували проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

Про це повідомляє видання «Українська правда», Центр протидії корупції.

Законопроєкт передбачає ліквідацію не лише ОАСК, а й Київського окружного адмінсуду, повноваження якого поширюються на Київську область. Замість цих двох установ пропонується створити Окружний адміністративний суд Київської області та міста Києва.

Він має бути розташований у столиці та відповідати як за Київ, так і за область.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що його розробили «з метою оптимізації видатків державного бюджету», а прийняття такого закону також «забезпечить… доступ громадян до незалежного та безстороннього суду, підвищить ефективність здійснення правосуддя судами».

Станом на 15 березня Володимир Зеленський не зареєстрував свій законопроєкт у Верховній Раді.

Офіс президента ще 3 лютого 2021 року направив законопроєкт до Вищої ради правосуддя, яка має оцінювати подібні пропозиції до того, як їх розглядатиме парламент.

5 березня ВРП затвердила свій висновок, написавши, що реалізація законопроєкту “не видається можливою до моменту створення та початку роботи… Вищої кваліфікаційної комісії суддів”, діяльність якої призупинили в рамках судової реформи Зеленського.

Також ВРП зазначила, що з пропозицій Офісу президента “не вбачається, яким чином видатки державного бюджету… будуть оптимізовані”, та наголосила, що законопроєкт “має відповідати загальним вимогам: бути чітким, узгодженим та обґрунтованим, таким, що не породжує сумнівів у конституційності та відповідає принципу незалежності судової влади”.