ОГП повідомив про підозру у підбурюванні українських військових до держзради у ході окупації Криму ексзаступнику командувача ЧФ РФ Кулікову

Заступник командувача Чорноморським флотом РФ (2013-2017) Валерій Куліков Фото: news-sevastopol.ru

Прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора повідомили про підозру у підбурюванні українських військових до державної зради під час окупації Криму Росією ексзаступнику командувача Чорноморського флоту РФ, віце-адміралу Валерію Кулікову.

Російський віце-адмірал у відставці підозрюється у пособництві в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, підбурюванні до вчинення державної зради та пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України), повідомили в Офісі генерального прокурора, пише Центр журналістських розслідувань.

«У ході досудового розслідування встановлено, що з 20 по 25 березня 2014 року під час активної фази окупації Криму підозрюваний відкрито та зухвало підбурював військовослужбовців і керівний склад штабу Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України до вчинення державної зради, а саме до переходу на бік ворога в період збройного конфлікту. При цьому він обіцяв миттєве підвищення зарплат та кар’єрне зростання, а також погрожував застосуванням військовослужбовцями ЗС РФ фізичного насильства та зброї», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, додали у відомстві, заступник командувача російського флоту проводив «допити» захоплених українських офіцерів, які утримувалися на гауптвахті ЧФ РФ, підбурюючи їх до державної зради.

Триває досудове розслідування, яке здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ.

Офіс генпрокурора не називає імені підозрюваного, однак за інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про заступника командувача Чорноморського флоту РФ (2013-2017) Валерія Кулікова, який під час окупації Криму мав звання контр-адмірала.

У вересні 2017 року президент РФ Володимир Путін звільнив Кулікова з військової служби, а так званий «губернатор Севастополя» Дмитро Овсянников призначив його членом Ради Федерації – «представником уряду Севастополя». У вересні 2020 року Куліков був обраний депутатом «законодатєльного собранія Севастополя» від партії «Єдина Росія».

Як повідомлялось, прокурори Офісу генпрокурора України відкрили кримінальне провадження стосовно заступника командувача Чорноморським флотом ВМФ ЗС РФ за фактом підбурювання українських військових до вчинення державної зради під час незаконної окупації Криму Росією.

Нагадаємо:

  • У квітні 2016 року Головній військовою прокуратурою командувачу ЧФ РФ Олександра Вітко було оголошено підозру за результатами попереднього розслідування в кримінальному провадженні за фактом розв’язання і ведення представниками влади та Збройних Сил Росії агресивної війни проти України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків у вигляді військової окупації і анексії території України.
  • 30 червня 2016 року Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо командувача ЧФ РФ адмірала Олександра Вітко, який командував російськими військами в ході незаконну окупацію і анексію Криму.
  • В липні 2017 року Головна військова прокуратура передала в суд для заочного засудження обвинувальний акт стосовно заступника командира 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ полковника Володимира Карпушенка, який брав безпосередню участь в окупації Криму Росією.
  • У травні 2020 року Офіс Генпрокурора почав кримінальне провадження за фактом участі віце-адмірала, начальника штабу – першого заступника командувача Чорноморського флоту РФ в підбурюванні українських військовослужбовців до державної зради в ході окупації Криму. У 2014 році заступником командувача ЧФ РФ був Олександр Носатов. Зараз – командувач Балтійським флотом Росії. Має нагороду за окупацію Криму.
  • В Україні ще немає жодного обвинувального вироку суду щодо військових РФ, які організовували і здійснювали спецоперацію зі збройного захоплення півострова. У більшості випадків справа не дійшла навіть до підготовчого судового засідання і переходу до розгляду справ по суті. Про те, що гальмує цей процес на прикладі справ трьох високопоставлених російських військових, читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Агресори. Заочне провадження».