Російський суд призначив кримчанину Олегу Приходьку 5 років ув’язнення

Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: Ґрати

Колегія суддів Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону призначила Олегу Приходьку 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходько має сплатити штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).

Про це повідомляє видання «Ґрати» із залу суду.

При цьому суд звільнив Приходько від покарання за статтею про зберігання вибухівки у зв’язку із закінченням терміну давності.

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону 25 лютого Олег Приходько виступив з останнім словом.

Як повідомлялось, 2 грудня Південний окружний військовий суд в російському Ростові-на-Дону продовжив до 16 березня 2021 року арешт Приходьку. Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область) залишив без змін рішення про продовження арешту.

16 грудня на засіданні Південного окружного військового суду прокурор запросив 11 років колонії суворого режиму і 200 тисяч рублів штрафу для українського активіста.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом незаконного переслідування українського активіста Сергія Приходька. У ході кримінального провадження буде надана правова оцінка діям окупаційних «слідчих», «прокурорів» та «суддів», внаслідок яких винесено незаконний вирок зазначеному громадянину України.

Нагадаємо: 

  • 9 жовтня 2019 року в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинуватила активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки. 10 жовтня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував активіста.
  • 28 жовтня 2019 року ФСБ висунула обвинувачення Приходьку в нібито підготовці до теракту за ч.1 ст.30 КК РФ і ч.1 ст.205 КК РФ, а також у незаконному виготовленні вибухових речовин за ч.1 ст. 223-1 КК РФ.
  • Росфінмоніторинг вніс Олега Приходька в «Перелік осіб, причетних до екстремістської діяльності або тероризму».
  • У січні 2020 року проти Приходька ФСБ висунула друге обвинувачення – в нібито придбанні та зберіганні боєприпасів. Нову справу порушили за ч.1 ст.222.1 КК РФ (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв) і приєднали до раніше порушеної справи. У лютому стало відомо, що Приходьку висунули ще один епізод обвинувачення – у нібито плануванні вибуху в будівлі генконсульства РФ у Львові.
  • На початку квітня 2020 року Приходька етапували з Криму до російського Ростова-на-Дону, де 28 травня Південний окружний військовий суд почав розгляд його справи.