СБУ проводить обшук в офісі громадського руху Медведчука

Служба безпеки України проводить обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу», лідером якої є Віктор Медведчук.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

«Слідчі СБ України проводять слідчі дії у межах розпочатого кримінального провадження за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення учасникам про підозри за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст 111 (державна зрада)», — йдеться у повідомленні.

За даними досудового розслідування, учасники ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір» під час окупації півострова та у подальшому активно підтримували росію. Вони стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь у діяльності незаконного збройного формування «Самооборона Криму». Учасники НЗФ здійснювали незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України.

Організатори ГО імітували ліквідацію 210 осередків, які знаходились на півострові. Проте жодних документів до Мінюсту України не подавалось. Організація продовжувала проводити у Криму діяльність на шкоду державній безпеці України.

Лише у 2017 році припинення діяльності осередків «Українського вибору» у Криму було оформлено згідно з чинним українським законодавством. За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетності керівництва ГО «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір — Право народу» до протиправної діяльності її осередків на території АР Крим.

У партії «Опозиційна платформа — За життя» розцінюють проведення обшуків в офісі партії як «незаконні і протиправні дії, спрямовані на придушення інакомислення».

Нагадаємо:

  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77 % виборців республіки і 95,6 % виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.