Шарій з’явився в розшуковому списку МВС, а Печерський суд дозволив його затримати

Дані про Анатолія Шарія, блогера з політичними амбіціями, який мешкає в Іспанії, з’явилися в реєстрі розшукуваних осіб МВС. СБУ розслідує підробку документів під час реєстрації його партії. ЗМІ повідомляють, що Печерський районний суд Києва дозволив затримати Шарія, як тільки від з’явиться в Україні. А СБУ тим часом просить прокуратуру підготувати документи для проведення слідчих дій на територій інших країн у справі Шарія.

В реєстрі розшукуваних осіб повідомляється, що підозрюваного Шарія розшукує Служба безпеки України, а дата його зникнення — 16 лютого 2021 року. Цього дня слідчі СБУ повідомили Шарію про підозру у державній зраді та розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Слідчі вважають, що Шарій займався дискредитацією державної політики України, цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни. Метою було загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Це активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони РФ «Звезда» тощо.

1 березня 2021 року СБУ повідомила, що скерувала до Київської міської прокуратури запити про міжнародну правову допомогу та необхідні матеріали для організації та проведення слідчих дій на території інших країн у кримінальному провадженні по справі Анатолія Шарія. Також СБУ розслідує ймовірне підроблення при перереєстрації «Партії Шарія». Це підтвердив на своїй facebook-сторінці адвокат Шарія Валентин Рибін, який також є кандидатом в народні депутати від «Партії Шарія» на окрузі № 50 у Донецькій області.

Видання «Українська правда» з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах повідомляє, що Печерський районний суд Києва дозволив затримати підозрюваного у державній зраді Анатолія Шарія для доставки в суд з метою розгляду обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Раніше адвокат Валентин Рибін говорив, що вважає позицію СБУ програшною.

Видання Фокус, посилаючись на джерела в Офісі президента, повідомляло, що вид на проживання в ЄС у Шарія закінчується в липні. Цю ж інформацію у своєму telegram-каналі оприлюднив Сергій Лещенко.

Читайте також:

  • Служба безпеки України оголосила про підозру блогеру Анатолію Шарію, який мешкає в Іспанії. За даними досудового розслідування, Анатолій Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Слідчі вважають, що він діяв на замовлення іноземних структур.
  • Служба безпеки України оголосила в державний розшук Анатолія Шарія.