Суд на 14 тисяч оштрафував чоловіка, який поширював дописи проти Зеленського

Деснянський районний суд Чернігова, фото: ds.cn.court.gov.ua

Суд визнав винним чоловіка у закликах до повалення конституційного ладу через те, що обвинувачений поставив лайк під дописами у соцмережі «Однокласники». У постах містилася інформація, спрямована проти Зеленського та партії «Слуга народу». Суддя допитав п’ятьох свідків, серед яких був працівник контррозвідки СБУ.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Деснянського районного суду Чернігова від 5 березня 2021 року.

У матеріалах кримінального провадження описані два епідози, які кваліфіковані як злочини, передбачені частиною 2 статті 109 Кримінального кодексу України (Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій).

Епізод перший. За матеріалами справи, 10 жовтня 2019 року чоловік у соцмережі «Однокласники» розповсюдив текстову публікацію наступного змісту: «ПреЗЕдент хочет сделать из Украины колонию для своих Западных Хозяев! Все что сейчас происходит в стране, все к чему мы движемся — направлено на уничтожение украинского народа и государственности! Но Мы — не рабы! Пора остановить ЗЕленого коротышку и не допустить гибели государства Украина! Украинцы, долой ЗЕ- режим! Вернем силой власть народу и демократию в страну! Настало время преЗЕдента-клоуна и его шайку повесить на Майдане!».

Судово-лінгвістична експертиза Чернігівського відділення Київського науково- дослідного інституту судових експертиз показала, що у цьому тексті містяться заклики-звернення до невизначеного числа осіб, жителів України, насильницьким шляхом повалити діючу українську владу в особі Президента України та депутатів Верховної Ради України парламентської фракції «Слуга Народу», знищивши їх фізично та повернути владу народу України.

Епізод другий. 9 листопада 2019 року чоловік розповсюдив текстову публікацію: «Слуги Народа — это сборище жуликов и проходимцев! Здесь и новые «профессионалы» и старые «решалы», которые хотят «допилить» Украйну! Так почему же все молчат? Вы все еще в эйфории от своего «выбора»? Ждете доллар по 250 гривен или когда западные буржуи скупят всю землю? Пора избавиться от этой власти пока она не уничтожила НАС! Покажем силу и гнев народа сволочам! Всех депутатов — кастрировать и четвертовать публично!».

Експертиза визначила, що публікація містить заклики-звернення до жителів України повалити діючу українську владу, тобто насильницьким шляхом звільнитися від влади України, знищивши фізично депутатів Верховної Ради України.

Обвинувачений вину визнав та розповів, що переглядаючи соцмережу «Однокласники», побачив вказані пости та поставив під ними лайк. Усвідомлює, що його розміщення на своїй сторінці автоматично дає можливість бачити цю інформацію кожному, хто заходить до нього на цю сторінку.

Свідок повідомив суду, що побачив в «Однокласниках» ці пости, які він сприйняв як сепаратистські. Про це повідомив знайомому співробітнику з СБУ, надав відповідні пояснення.

Співробітник відділу контррозвідки та захисту інтересів державної безпеки СБУ, допитаний в суді, сказав, що натрапив на акаунт обвинуваченого, де була розміщена інформація з посяганням на суверенітет держави України та антиконституційного спрямування. Про це доповів керівництву та надалі передав іншому оперативному працівнику.

Також суд допитав свідка — інженерку Управління Держспецзв’язку в Чернігівській області. Вона повідомила, що була присутня при обшуку квартири обвинуваченого, де у його присутності техніками було оглянуто його особистий комп`ютер та обвинувачений повідомив, де розмістив відшукувану пропагандистську інформацію.

Такі ж покази надала жінка, яка була понятою при обшуку помешкання обвинуваченого.

Ще один свідок також розповів суду, що побачив ці пости в «Однокласниках», до яких він поставився негативно, а пізніше звернувся до СБУ.

Суддя Микола Козюра визнав винним чоловіка та призначив штраф у розмірі 14450 гривень. Також обвинувачений має сплатити процесуальні витрати на залучення експерта в сумі 10357 гривень 28 копійок.

Частина 2 статті 109 КК України передбачає мінімальне покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. Суд застосував статтю 69 ККУ, щоб призначити покарання менше, ніж визначено інкримінованою статтею. Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляції.